Filipini

Diktatorja pokopali na pokopališču herojev

M.K./STA
18. 11. 2016, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pokojnega bivšega filipinskega diktatorja Ferdinand Marcosa so danes nepričakovano pokopali na državnem pokopališču herojev.

Reuters
Presenetljiva poteza je sprožila proteste v Manili in drugod po državi.

Enourne pogrebne slovesnosti v krogu družine na pokopališču v mestu Taguig na obrobju Manile so se udeležili Marcosova vdova Imelda ter njuni otroci in vnuki. Marcosove posmrtne ostanke so prinesli v krsti, prekriti s filipinsko zastavo. Vojaški vod je krsto pospremil s častnimi streli.

Zaradi pogreba so izbruhnili protesti v različnih delih Manile in tudi drugod po državi. Protestniki so med drugim nosili napise "Marcos ni heroj".

"To je črn dan za zgodovino Filipinov, ko država oligarhov in izdajalcev tirana, morilca in lopova slavi kot junaka," je v sporočilu zapisala organizacija za človekove pravice Karapatan.

"Marcos nas je znova presenetil kot lopov sredi noči, kar je počel 21 let," je dejal senator Franklin Drilon. "Njegov pogreb je bil vse prej kot plemenit. Še po smrti je lopov," je dodal.

Marcosove posmrtne ostanke so prepeljali iz mesta Laoag na severu države. Policijski poveljnik Oscar Albayalde je povedal, da ni šlo za državni pogreb, temveč za vojaški.

Pogreb so pripravili deset dni po tistem, ko je filipinsko vrhovno sodišče zavrnilo peticijo proti pokopu Marcosa na pokopališču herojev Libingan ng mga Bayani. Med podpisniki peticije so bile tudi žrtve zlorab med Marcosovo vladavino.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je med predvolilno kampanjo obljubil, da bodo Marcosa pokopali kot junaka.

Nekdanji diktator, ki še vedno deli filipinsko javnost, je otoški državi vladal med letoma 1965 in 1986, ko ga je z oblasti odnesla ljudska vstaja. Pobegnil je na Havaje, kjer je leta 1989 umrl. Njegove posmrtne ostanke so na Filipine prenesli leta 1993.