Javno pismo

Zaradi rasizma, seksizma in ksenofobije "kaznovala" Melanio Trump

T.L.
18. 11. 2016, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Modna oblikovalka Sophie Theallet, ki je zadnjih osem let pogosto oblačila Michelle Obama, se je odpovedala sodelovanju z Melanio Trump.

Reuters
Melania Trump

Francoska oblikovalka Sophie Theallet se je odločila, da z novoizvoljeno prvo damo Melanio Trump ne želi imeti ničesar. Modne kreacije Thealletove je v zadnjih osmih letih velikokrat nosila Michelle Obama, v javnem pismu, ki ga je objavila Thealletova na twitterju, pa je zdaj nanizala razloge za svojo odločitev. 

V pismu je zapisano, da modna znamka nasprotuje diskriminaciji in predsodkom ter da so vedno slavili različnost. Kot družinsko podjetje se zavedajo, da vmešavanje v politiko ni dobro, da pa vseeno njihov cilj ni le denar. Cenijo umetniško svobodo in si vedno prizadevajo, da bi doprinesli k svetu z bolj človeškim obrazom.  

Reuters
Sophie Theallet (v sredini).

"Kot imigrantka v tej državi, sem bila blagoslovljena s priložnostjo, da sledim sanjam v ZDA. Oblačila, ki jih je zadnjih osem let nosila Michelle Obama, so hkrati vrhunec in čast. Zaradi nje je naše ime prepoznano in spoštovano po vsem svetu. Njene vrednote, dejanja in milina so se me vedno globoko dotaknile. Kot oseba, ki slavi in stremi k različnosti, svobodi posameznika in spoštovanju vseh stilov življenja. Ne bom sodelovala v oblačenju in v kakršni koli drugi povezavi z bodočo prvo damo. Retorika rasizma, seksizma in ksenofobije, ki jih je v asu predsedniške kampanje sprožil njen mož, so nezdružljivi z vrednotami, po katerih živijo. Pozivam tudi druge oblikovalce, da postopajo enako," je v javnem pismu še zapisala oblikovalka in zaključila, da je integriteta edina resnična valuta znamke.

Profimedia
Michelle Obama je pogosto nosila kreacije Sophie Theallet.

Ni potrebno poudarjati, da je pismo sprožilo mešane odzive med uporabniki twitterja: nekateri so oblikovalki čestitali za pogum in pozivali druge, da se ji pridružijo, drugi pa so jo pljuvali, češ, da Melania sploh ni prosila za njene usluge.