Prvo srečanje

Abe zaupa Trumpu

G.G./STA
18. 11. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Japonski premier Shinzo Abe je bil prvi državnik, ki se je srečal z novoizvoljenim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Po pogovorih je Abe izrazil prepričanje, da je Trump voditelj, v katerega ima lahko veliko zaupanje.

Profimedia
Japonski premier Šinzo Abe

Abe je prvi tuji voditelj, ki ga je Trump sprejel v svojem tranzicijskem štabu v svoji stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu, sicer pa je doslej prejel telefonske čestitke 32 svetovnih voditeljev. Abe je sicer na poti v Peru na vrh Azijsko tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Limi, kjer bo konec tedna tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Po srečanju je dejal, da je Trumpu prenesel svoje poglede na številna vprašanja, vendar o podrobnostih še ne bo govoril, ker Trump še ni predsednik. Srečanje naj bi bilo izjemno vljudno in dogovorila sta se, da se bosta znova srečala.

Trump je med kampanjo razburjal zaveznike, med njimi tudi Japonsko, z napovedjo, da bo zaračunaval za varnostno pomoč, namignil pa je tudi, da bi lahko Japonska sama razvila svoje jedrsko orožje kot protiutež Severni Koreji.

Trumpov četrtek je bil zunanjepolitično in varnostno obarvan. Srečal se je z nekdanjim državnim sekretarjem ZDA Henryjem Kissingerjem in sporočil le, da zelo spoštuje njegova mnenja ter da sta govorila o Iranu, Rusiji, Kitajski in Evropi.

Oglasil se je tudi veleposlanik Izraela v ZDA Ron Dermer, ki je zagotovil, da se Izrael veseli sodelovanja z novo administracijo, med njimi tudi prihodnjim strategom Bele hiše in višjim svetovalcem Stevom Bannonom, ki ga kritiki obtožujejo antisemitizma.

Obenem se nadaljujejo ugibanja okrog sestave nove administracije in televizija NBC je poročala, da bo konec tedna Trump sprejel nekdanjega predsedniškega kandidata republikancev Mitta Romneya, s katerim sta se v času kampanje hudo zmerjala. Romney naj bi bil celo v igri za položaj ameriškega državnega sekretarja, ki se ponuja tudi drugim. Med njimi nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju, v igri pa naj bi bil tudi senator Bob Corker in guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Trump naj bi položaj svetovalca za nacionalno varnost že konkretno ponudil upokojenemu generalu, 58-letnemu nekdanjemu šefu obrambne obveščevalne agencije (DIA) Miku Flynnu, ki mu je svetoval že med kampanjo. Flynn je oster kritik zunanje in varnostne politike predsednika Obame, upokojil pa se je leta 2014.