Mafija v zdravstvu

Direktorju UKC Maribor grozili, da "ga bodo zgazili kot polža", če se bo lotil sprememb

G.G.
18. 11. 2016, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V oddaji Tarča so argumentirano in z jasnimi dokazi predstavili, kako posredniki s pomočjo nepreglednega sistema in v navezavi z nekaterimi odgovornimi za naročanje v slovenskih bolnišnicah poskrbijo, da bolnišnice preplačujejo medicinske pripomočke in zdravila.

Primož Lavre
Direktor UKC Maribor Janez Lavre je dejal, da je potrebno veliko dobre volje in poguma, da začneš odkrivati nepravilnosti.

Novinarji televizije Slovenije so opravili odlično delo. Z raziskovalnim projektom Ekstravizor so dregnili v dolgotrajno rak rano slovenskega zdravstva imenovano javna naročila in pripravili teren za organe odkrivanja in pregona. Z vrsto primerov so pokazali in razkrili, kako negospodarno odteka denar iz bolnišničnih blagajn. Davkoplačevalski milijoni, ki bi jih morali nameniti za paciente, se zlivajo na bančne račune dobaviteljev, nekaj pa pade tudi v žep peščice "umazanih" zdravnikov.

Ogromna preplačila

Primerov spornih praks je ogromno, temeljni problem je, da bolnišnice zdravila in medicinske pripomočke kupujejo vsaka zase. Posledica tega je zmešnjava, partikularna strokovna merila dajejo videz zakonitosti, rezultat tega pa so ogromne razlike v cenah, razlike v katerih se skrivajo mastni zaslužki dobaviteljev. navedimo le primer iz oddaje. Za kolk s kovinsko glavo so v novogoriški bolnišnici plačali 1818 evrov, v jeseniški bolnišnici 1061 evrov. Za kolk s keramično glavo so v Novi Gorici plačali 2039 evrov, na Jesenicah pa 1238 evrov.

Če je možno ceneje v tujini ...

STA
Erik Brecelj meni, da bi morali "uvoziti" preverjen sistem iz skandinavskih držav.

Rešitev ni nemogoča. V Slovenijo moramo prenesti le dobre prakse iz tujine, pravita kirurg Erik Brecelj in ortoped Danijel Bešić Loredan. Če so lahko na Finskem in Švedskem cene medicinskih pripomočkov in zdravil nižje kot pri nas, kar so kar z nekaj primeri ponazorili v oddaji Tarča, potem bi morale biti takšne tudi pri nas. Pogoj za to pa je, da se v verigi naročanja odstrani "pijavke" ali z lepšo besede posrednike, in vzpostavi centralizirano javno naročanje, kar je napovedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Grožnje posrednikov

Kako pa na poskuse normaliziranja nabav gledajo pijavke? Direktor UKC Maribor Janez Lavre, ki je na primer že napovedal razveljavitev pogodbe za dobavo dražjih stentov, pravi, da so mu grozili. Na položaju direktorja UKC je Lavre šele od junija, nedolgo nazaj pa so mu zabrusili, da če "se bo lotil tega in tega, ga bodo zgazili kot polža". "Morda me bodo res, a ne bom odnehal; dokler bom imel mandat bom delal v dobro pacientov," pravi Lavre.

Na potezi je torej vlada, ministrstvo za zdravje, ki mora skupaj z vodstvi bolnišnic postaviti jasna pravila igre in zagotoviti smotrno porabo denarja.