Talent

Janko zna na pamet šteti od 1 do 10 v 500 jezikih

Janja Ambrožič/Dolenjski list
18. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bi znali našteti 500 različnih jezikov? Večina bi verjetno imela nemalo težav, a ne Janko Gorenc.

J. A.
V krški knjižnici Janko Gorenc preživi vse popoldneve.

Prihaja iz Leskovca pri Krškem in zna šteti do deset v 500 jezikih. Širna Slovenija ga je spoznala v oddaji Slovenija ima talent, kjer je nastopila tudi njegova sestra dvojčica Metka Dolamič. Oba imata izjemen spomin za številke, sestra se je namreč na pamet naučila kar 1630 rojstnih datumov znanih osebnosti.

J. A.
Vse števnike najprej zapiše v beležko, prvih 6000 pa je izdal v posebni knjigi.

Vsak dan v knjižnici

Z Jankom smo se dobili v krški knjižnici, doma nima interneta, zato je tam vsak popoldan. Njegovo glavno prevozno sredstvo je kolo. »Gibanje mi koristi, ker imam ledvične kamne, drugače imam tudi sladkorno bolezen in putiko,« pove o svojih zdravstvenih tegobah.

»V prvi vrsti se ukvarjam z zbiranjem števnikov in ne z učenjem na pamet. Doslej imam zbrane števnike v 26 tisoč jezikih, nekateri od njih so živi, nekateri izumrli, posebej štejem tudi narečja in zgrajene (umetne) jezike. Tiste, ki sem jih zbral do leta 2000, sem objavil v knjigi za lastno uporabo, preostale pa imam na ključku,« pove in na ključku pokaže tudi shranjena dopisovanja z ljudmi, ki so mu pomagali pri zbiranju. Izvemo, da tu ni posebno velikega interesa za njegov hobi – doslej je imel stike le s tremi Slovenci, medtem ko mu je pomagalo kar štiri tisoč tujcev.

Kljub izjemnemu spominu je po izobrazbi ključavničar, ne matematik, saj pravi, da v šoli ni blestel. 

Zanimivo je, da je Janko prek hobija postal nekakšen poliglot. Sam sicer skromno reče, da zna le angleško in srbohrvaško, a med pogovorom ugotovimo, da solidno govori tudi druge jezike.

Spodbudil ga je članek

»Moje zbiranje se je začelo, ko sem v roke dobil revijo Politikin zabavnik leta 1984. V njej je bila rubrika Nauči se šteti od ena do deset v 10 jezikih, ki se je ponovila še v naslednjih petih izdajah. Tako je moja prva zbirka obsegala števnike v 60 jezikih.«
Ve, da nikoli ne bo zbral števnikov v vseh jezikih, se bo pa še naprej trudil, da bi jih zbral čim več. »To delam za svojo dušo,« pojasni Janko in na vprašanje, ali si je izbral tudi poklic, povezan s številkami, odgovori, da sploh ne, po izobrazbi je ključavničar. »V šoli nisem blestel, težko sem si zapomnil snov.«