Strah Litovcev

Skrbi jih, kaj pripravlja Vladimir Putin

G.G./STA
18. 11. 2016, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Litvo skrbi, da ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja test za zvezo Nato pred prisego novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Reuters
Vladimir Putin meni, da bo lahko bolje shajal s Trumpom.

Baltske države niso navdušene nad izvolitvijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je napovedal, da bo izboljšal odnose z Rusijo. 

"Rusija ni supersila, temveč super problem," je menil litovski zunanji minister Linas Linkevičius. Po njegovih besedah obstaja nevarnost, da bi Putin obdobje do Trumpove prisege 20. januarja 2017 izkoristil za preizkus vojaške pripravljenosti in diplomatske odločnosti Nata.

"Nove administracije ne bo do druge polovice januarja. Zelo sem zaskrbljen glede tega obdobja, ne samo zaradi območij, ki so tu blizu. Upajmo, da do takrat Alep ne bo zravnan s tlemi," je dejal vodja litovske diplomacije.

Vlada v Vilniusu opozarja, da Rusija krepi in dodatno opremlja svoja vojaška oporišča v Kaliningradu, ruski eksklavi ob Baltskem morju, ki meji na Litvo in Poljsko.

Moskva vztraja, da Rusija ne predstavlja grožnje in da je za stopnjevanje napetosti v regiji odgovoren Nato, ki se širi proti vzhodu in krepi svojo vojaško navzočnost na mejah z Rusijo.