Nedopustno čakanje

To so imena zdravnikov, ki so zdravili malo Nežo

Milka Krapež
16. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Videti je, da so se zdravniki v UKC Ljubljana razdelili v dva tabora. V prvem taboru bi deklico radi zadržali v UKC Ljubljana, v drugem pa so prepričani, da bi morala Neža oditi na zdravljenje v tujino.

osebni arhiv
Neža se odziva na neugodje, bolečino in glas svojih staršev.

Kot smo poročali, je londonska bolnišnica po pregledu listinske dokumentacije, ki jim je bila posredovana iz ljubljanskega UKC, ocenila, da Neža, glede na ocenjeno zdravstveno stanje, ni primerna za premestitev.

M24
Starši so povsem obupani in imajo dovolj čakanja.

Družini je prekipelo

Včeraj je članom Nežine družine prekipelo in so povedali imena vseh zdravnikov, ki so kakorkoli sodelovali pri njenem zdravljenju oziroma dajanju raznoraznih mnenj. Med drugim tudi tistega, da jo je treba odklopiti od podpornega sistema, ki je pomagal njenemu srcu. To so bili dr. Tomislav Klokočovnik, dr. Ivan Kneževič, dr. Uroš Mazič, dr. Stevan Bajić, dr. Aida Granda, dr. Gorazd Mlakar, dr. Damjan Osredkar in dr. Gorazd Kalan. Na enem od mnenj pa je podpisan tudi dr. Bojan Vrtovec, srčni kirurg za odrasle bolnike.

Izvor »namigovanj«

Starši se sprašujejo, kaj sta pri deklici počela dr. Kneževič in dr. Vrtovec. Prvi je vodja centra za transplantacije, drugi pa njegov namestnik. 

Tako dr. Kneževič kot dr. Vrtovec ne bi smela Neže niti videti, kaj šele da sta jo poskušala zdraviti (dr. Kneževič ji je vstavil podporni sistem VLAD, dr. Vrtovec pa je podpisan pod mnenje konzilija) oziroma se izraziti o njenem zdravstvenem stanju. Dr. Kneževič je namreč vodja centra za transplantacije v UKC Ljubljana, dr. Vrtovec pa njegov namestnik. Od tod naše »namigovanje« (izraz, ki ga uporablja dr. Kenda), da je morda šlo za organe, ki bi jih po Nežini predvideni smrti dali kateremu od čakajočih na presaditev.

(Ne)paradna disciplina

V UKC Ljubljana trdijo, da je bilo zdravljenje male Neže opravljeno tako, kot mora biti. 

Predvsem pa, kot so pripovedovali zdravniki, naj bi dr. Kneževič poskušal popraviti napako, ki jo je z vstavljanjem sistema ECMO naredil dr. Klokočovnik. Po besedah staršev so jim zdravniki sami povedali, da tega niso tam še nikoli počeli. Kar naj bi pomenilo, da izkušenj iz »paradne discipline« (kot so zapisali v pojasnilu UKC Ljubljana) v celoti nimajo. Poleg tega sta tako dr. Klokočovnik kot tudi dr. Kneževič kirurga za odrasle in že iz tega razloga teh stvari pri Neži ne bi smela početi.