Tragedija v Hrastniku

Tihi morilec vzel življenja zakoncev in njunih psov

Roman Turnšek
16. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da ne vemo, kako ali kdaj in kje se bo končala naša življenjska pot, je enako vsem. Ne glede na spol, starost, izobrazbo, velikost, bogastvo.

Roman Turnšek
V lični počitniški hišici na Ulici prvoborcev se je zgodila tragedija.

Ogljikov oksid nastane, ko pride do nepopolnega zgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. V običajnih razmerah je redkejši od zraka in se zbira v zgornjih plasteh tudi v prostorih. 

Tako bi lahko rekli tudi za par v šestdesetih letih, ki je, kot se predvideva, v Hrastniku predvčerajšnjim nesrečno umrl zaradi zastrupitve s plinom.

Skupaj z lastnikoma sta zaspala tudi njuna pasja ljubljenca. Danes ob pogledu na lično počitniško hišico na Ulici prvoborcev, kjer so ob poti proti hribu Kal tudi vikendi in vrtičkarske hiške, nihče ne bi niti v sanjah pomislil, da se je zgodila tragedija. Človeka sicer ni nobenega, hiška in parcela samevata, a po videzu sodeč, je mirno in lepo urejeno. Ob hiši je parkiran osebni avto zelene barve in celjske registracije, ki je bil po navedbah enega od sosednjih lastnikov vikendov last preminule.

Roman Turnšek
Nesreča se je zgodila v hiški za čebelarskim domom.

Vsak konec tedna

Umrla sicer nista bila Hrastničana, ampak sta si v hiški pod Kalom, tik za domom čebelarjev, uredila bivališče za preživljanje koncev tedna. »Prihajala sta iz Ljubljane, redno, po navadi ob petkih, ob nedeljah pa sta praviloma odhajala domov. Ne, nista bila od tod, stanovala sta nekje v Ljubljani, sicer pa nista bila Slovenca,« o pokojnem paru pravi gospa iz sosednjega vikenda. Z možem sta nekajkrat govorila z njima, bolje pa se niso poznali. »Bila sta prijetna, vendar ne poznava njunih imen, saj se nismo družili. Po navadi sta namreč ves čas kaj počela okrog hiše, saj dela ne zmanjka, čas pa hitro teče,« pove njen mož.

Zanimivo je, da njunih imen ne pozna tudi tretji sosed, ki je bil v času našega obiska na vikendu malce naprej: »Bila sta par srednjih oziroma že starejših let, mislim, da sta bila iz Ljubljane. Poznal sem ju samo na videz. Veste tisto 'dober dan, danes imamo pa slabo vreme' … in podobno. Je pa njuna hiška malo nazaj na desni strani, takoj za čebelarji.«

Roman Turnšek
Pred kratkim sta zamenjala celotno streho hiše.

Našli so ju svojci

Če zastrupitev povzroči izgubo zavesti, se količina vdihanega ogljikovega monoksida poveča, zaradi tega pa se tudi občutno poveča smrtnost.

Prva soseda tudi povesta, da sta bila pokojnika marljiva: »Nenehno sta nekaj urejala, ni dolgo nazaj, ko sta zamenjala tudi celotno streho na hiši. Sicer sta bila druga lastnika hiše in zemljišča, ki sta ju kupila od enega izmed Hrastničanov pred kakimi tremi leti.« O nesrečnem dogodku sta izvedela šele na dan našega obiska. »Tukaj sva sicer že od predvčerajšnjim in sva videla tudi pokojničin avto. Ni se pa nama to zdelo nič čudnega, čeprav ni bilo običajno. Človek pač pomisli, da so sosedje še tu. Videla pa ju nisva,« dodata. Smrt pokojnikov in obeh njunih pasjih prijateljev naj bi se zgodila zaradi zastrupitve s plinom, ogljikovim monoksidom. Znakov kakšne nasilni smrti ni, je pa primer v fazi policijske preiskave. Po najdbi pokojnikov, ki so ju našli svojci, so bili na kraju nesreče tudi gasilci.