Kurja tatova

Cene in Danijel kradla kure in lomila roke

Janja Ambrožič/Dolenjski list
16. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da tatovom ni dobro prekrižati poti, je lahko ugotovil občan Brežic. Junija letos je vaščan Dolenje Pirošice pri kraji svojih kur zalotil 24-letnega Danijela in 61-letnega Ceneta Brajdiča ter skupil hudo telesno poškodbo. Če si tiste noči glave ne bi zaščitil z roko, bi se njegovo življenje lahko končalo na domačem dvorišču.

Janja Ambrožič
Danijel (s kapuco na glavi) in Cene Brajdič na krškem sodišču.

Janja Ambrožič
Kokošim sta zavila vratove, potem pa jima je načrt uničil lastnik.

Brajdiča, Danijel je z Lokev pri Črnomlju, Cene pa s Straže pri Raki, sta se zaradi tega dogodka znašla na krškem okrožnem sodišču. Mlajšega so tja pripeljali iz pripora, saj je očitano kaznivo dejanje zagrešil v času preizkusne dobe.

Vrgel opeko

Tožilec Bogdan Matjašič je povedal, da sta se v noči na 7. junij, bilo je okoli pol ene ure zjutraj, pripeljala v bližino domačije v Dolenji Pirošici in se splazila do kokošnjaka. »Na hitro sta nekaj kokošim zavila vratove in se z njimi odpravila proti avtu. Nemir v kokošnjaku in lajež sosedovega psa sta zbudila lastnika, ki je zalotil storilca. Cene je pobegnil, Danijel je vanj najprej vrgel lonec, potem pa še betonski strešnik, ki ga je zadel v roko, s katero si je zaščitil glavo,« je rekel Matjašič, ki je še povedal, da je strešnik lastniku zlomil podlahtnico.

Danijel je rekel, da je strešnik vrgel zato, ker se je ustrašil lastnika. 

Za Danijela (bil je že večkrat kaznovan), ki mu obtožba očita veliko tatvino in hudo telesno poškodbo, je tožilstvo v primeru priznanja krivde predlagalo eno leto in dva meseca zapora, za Ceneta, ki formalno velja za nekaznovanega (obsojen je bil že pred leti, zato je že prišlo do izbrisa kazni iz kazenske evidence), pa za veliko tatvino pogojno kazen pet mesecev zapora v preizkusni dobi treh let.

Obtoženca sta popoldne spila deset litrov vina, nato sta šla v kurnik po perutnino.

Sojenje bo

Najprej je bilo slutiti, da bosta obtoženca krivdo priznala, sploh Cene je bil videti zadovoljen s predlagano kaznijo, a na koncu se to ni zgodilo oziroma je sodnica Marija Breznik ugotovila, da njunega priznanja ne more sprejeti.

Konec novembra se bo začelo sojenje, na katerem bodo zaslišali več prič, hkrati bodo ugotavljali, kolikšna je vrednost ene kokoši nesnice, pa tudi to, ali je šlo za tatvino velike ali majhne vrednosti.