Serijski zažigalec

Z njimi se zapelje en krog, nato jih zažge v gozdu

lt
16. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zagreb se sprašuje o motivih zažigalca, ki terorizira avtomobile majhnih ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avtomobili starejšega letnika brez alarmne naprave so lahka tarča amaterjev, saj je vhodna vrata mogoče z malce veščosti odpreti kar z obešalnikom.

Nobena »dvojka« ni varna na cestah hrvaške prestolnice, bi lahko zapisali. V zadnjih dveh tednih je svojega železnega konjička pogrešilo kar šest lastnikov. V treh primerih je šlo za golfa, v treh pa za še en oglat avtomobil ljudskih množic – fiat uno. Piromana, ki si je na piko vzel skromne, a zanesljive avtomobile, policisti še niso izsledili, so pa našli dva zažgana golfa v gozdu na Grmoščici.

Gasiti so morali dvakrat

Prvega je noč vzela z drugega na tretji november. Nepridiprav je VW golf II s krapinskimi registrskimi oznakami odtujil 61-letnemu možakarju. Ko so avtomobil naslednji dan našli v gozdu, so ga še vedno požirali ognjeni zublji. Gasilci so požar hitro pogasili, razen zoglenelega kupa železa, pa ogenj na srečo ni naredil druge škode.

Objestnež krade starejše avtomobile, dokaze uniči s požigom.

Skoraj identična kraja je sledila v noči na enajsti november. Triinpetdesetletni lastnici je domnevno že serijski požigalec ukradel golfa z zagrebškimi registrskimi tablicami. Ljudsko vozilo so pozneje našli v istem gozdu, kjer ga je nepridiprav prav tako polil z lahko gorljivo tekočino in pognal v zrak. Požar so spet obvladali gasilci, pri čemer ponovno ni bilo druge škode. Policisti še raziskujejo, ali je bila na delu ista oseba, prav tako ni jasno, ali je z dogodki povezana še tretja kraja golfa.

Fiate našli nezažgane

Po strokovnih ocenah je bil zadnji vreden 520 evrov, pri lastniku pa še vedno tli upanje, da njegov štirikolesnik ni postal tretja žrtev piromana. Policisti ga namreč še niso našli. Sumijo pa, da so s primeri povezane še kraje avtomobilov Fiat Uno, od treh pogrešanih so do zdaj našli samo dva. Oba sta bližnje srečanje s tatom preživela brez opeklin.