Sestavljanje koalicije

V vladi bi bili Levo-zeleno gibanje, Piratska stranka, Socialdemokrati, Svetla prihodnost in Stranka preporoda

G.G./STA
16. 11. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Islandski predsednik Gudni Johannesson je danes vodji druge največje islandske stranke Levo-zeleno gibanje Katrin Jakobsdottir podelil mandat za sestavo nove vlade. Johannesson je sprva mandat podelil vodji Neodvisne stranke Bjarniju Benediktssonu, ki je zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah, vendar je bil pri tem neuspešen.

Reuters
Novo islandsko vlado bo poskušala sestaviti Katrin Jakobsdottir.

Jakobsdottir je po srečanju s predsednikom dejala, da bo skušala sestaviti pisano vlado, kjer bodo tako sredinske kot levičarske stranke. Levosredinska vlada je na Islandiji redkost. Od svoje osamosvojitve leta 1944 je državo na severu Atlantika vodila le ena levosredinska vlada, ki se je oblikovala po volitvah leta 2009, leto po finančnem zlomu.

V koalicijo nameravajo vključiti Piratsko stranko, Socialdemokrate, Svetlo prihodnost in Stranko preporoda, kar pa bi znalo biti težavno, ocenjujejo politični analitiki.

V torek je namreč namestnica predsednika Piratske stranke Asta Helgadottir dejala, da bo takšna koalicija prava uganka.

Sprva je mandat za sestavo nove vlade pripadel Benediktssonu, ki je s svojo Neodvisno stranko osvojil 21 sedežev v parlamentu. Če bi se povezal s Stranko napredka, s katero je bil v koaliciji doslej, bi mu še vedno manjkalo devet sedežev do večine.

Teh pa mu ni uspelo pridobiti, saj ni našel skupnega jezika s kakšno od manjših strank. Do nestrinjanj je prišlo na področju politike do EU, pri reformah in ribarjenju, ki je ena izmed najpomembnejših gospodarskih panog na otoku.

Parlamentarne volitve so bile sicer sprva predvidene za april prihodnje leto, a so jih zaradi množičnih protivladnih protestov spričo afere Panamski dokumenti, ki je odnesla tudi premierja Sigmundurja Davida Gunnlaugssona, sklicali predčasno.