Svet

Islandija že dobila novega premierja

M.K./STA
7. 4. 2016, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vladajoča desnosredinska koalicija v Islandiji je po odstopu premierja Sigmundurja Davida Gunnlaugssona v luči afere Panamski dokumenti v sredo imenovala kmetijskega ministra Sigurdurja Ingija Johannssona za novega premierja.

Twitter
Novi premier Sigurdur Ingi Johannsson vztraja, da bi koalicija, ki vlada od leta 2013, še naprej vodila državo.

Johannsson je že napovedal, da bodo predčasne parlamentarne volitve pripravili jeseni.

Koalicijski Stranka napredka in Neodvisna stranka sta se na sredinih pogovorih dogovorili o imenovanju 53-letnega Johannssona, namestnika vodje Stranke napredka, za predsednika vlade.

ohannsson je po imenovanju povedal, da pričakujejo, da bodo predčasne volitve potekale jeseni. Vztrajal pa je, da bo koalicija, ki vlada od leta 2013, še naprej vodila državo, kljub pozivom več tisoč protestnikov k odstopu celotne vlade. "Še naprej bomo delali skupaj. Upamo seveda, da bo to prispevalo k stabilnosti političnega sistema," je dejal.

Njegov predhodnik, 41-letni Gunnlaugsson je odstopil, ko se je v luči afere Panamski dokumenti izvedelo, da je skupaj s soprogo imel podjetje na Britanskih deviških otokih, ki jih sicer številni označujejo za davčno oazo. Za odstop se je odločil po množičnih protestih, na katerih so zahtevali njegov odhod s položaja.