Svet

Prva "žrtev" panamskih dokumentov

E.R.
5. 4. 2016, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav je islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson še danes zatrjeval, da ne namerava odstopiti, si je premislil. Najprej je sporočil, da bo razpisal predčasne volitve, kar pa ni sprejel predsednik države Olafur Ragnar Grimsson. Gunnlaugsson se je nato odločil za odstop.

Arhiv Svet24
Islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson si je premislil bo razpisal predčasne volitve.

V ponedeljek pozno popoldne se je pred parlamentom v Reykjaviku zbralo okoli 10.000 protestnikov, ki so ob glasnem bobnanju in žvižganju zahtevali Gunnlaugssonov odstop.

"Izgubil je vso verodostojnost," je dejal finančni svetovalec Arntho Haldersson, ki se je udeležil protesta. "Naš premier, ki skriva premoženje v offshore podjetjih ... Kako se lahko po vsem tem, kar je ta država prestala, sploh pretvarja, da je vodil Islandijo iz krize? Moral bi iti," je dejal po poročanju Guardiana.

Mnogi med protestniki niso mogli verjeti, da oblast na Islandiji po finančnem zlomu leta 2008, ko so ljudje izgubili vse svoje prihranke, še kar skriva svoj denar. "Če bi ljudje to vedeli, ga ne bi volili." 

Goljufal skupaj z ženo

V ponedeljek objavljeni panamski dokumenti razkrivajo imena 128 politikov iz več kot 50 držav, ki naj bi imeli svoja podjetja offshore v davčnih oazah. Dokumenti so nastali na podlagi podatkov panamske družbe za registracijo podjetij Mossack Fonseca.

Med njimi se je pojavilo tudi Gunnlaugssonovo ime, ki je z ženo Anno Sigurlaug Palsdottir, hčerko bogatega zastopnika Toyote, obvladoval podjetje Wintris Inc. na britanskih Deviških otokih, ki je imelo v lasti za skoraj štiri milijone dolarjev obveznic treh največjih islandskih bank. Ko je bil leta 2009 izvoljen v parlament, lastništva v Wintrisu ni prijavil, na zadnji dan istega leta pa je svoj 50-odstotni delež ženi prodal za en dolar.