Svet

Panamski dokumenti dvignili Islandce

M.K./STA
5. 4. 2016, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po objavi panamskih dokumentov so v ponedeljek zvečer na Islandiji potekale množične demonstracije, na katerih so zahtevali odstop premierja.

Youtube
Na transparentih, ki so jih nosili protestniki je med drugim pisalo Prevzemi odgovornost in Kje je nova ustava?

Po razkritju dogajanja v svetu globalnega kriminala in korupcije v okviru projekta #PanamaPapers, ki med drugim meče slabo luč tudi na islandskega premierja Sigmundurja Gunnlaugssona, so se protestniki so se zbrali pred zgradbo parlamenta v Reykjaviku. Na transparentih, ki so jih nosili, je med drugim pisalo Prevzemi odgovornost in Kje je nova ustava?, pri čemer so demonstranti opozarjali na novo ustavo, katere osnutek so oblikovali že leta 2009 po izbruhu politične krize, a je obtičala v parlamentu.

Islandci po izbruhu afere podpisujejo tudi peticijo za odstop premierja. Od 320.000 državljanov jo je doslej podpisalo skoraj 28.000.

Zaradi razkritja mu ta teden grozi nezaupnica, a ne namerava odstopiti. "Zaradi te zadeve nisem razmišljal o odstopu in tudi ne bom," je poudaril.

Gunnlaugsson, nekdanji novinar in radijska osebnost, je bil med vidnejšimi nasprotniki reševanja bank po finančni krizi leta 2008. Pred tremi leti je z 38 leti postal najmlajši premier otoške državice, a v dokumentih panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca so na površje priplavali okostnjaki, povezani z bankami. S soprogo Anno Sigurlaug Palsdottir sta obvladovala podjetje Wintris Inc. na Britanskih Deviških otokih, ki je imelo v lasti za skoraj štiri milijone dolarjev obveznic treh največjih islandskih bank.

A premier ni edini islandski politik, ki se je ujel v mrežo zaradi panamskih dokumentov. Ob njem sta se v spornih dokumentih znašla še finančni minister Bjarni Benediktsson in notranji minister Olöf Nordal.

Reuters
Sigmundirju Gunnlaugsson: Zaradi razkritja mu ta teden grozi nezaupnica, a ne namerava odstopiti.