Preiskava

Foto: To so trenutki izbruha požara, ki je v Medulinu pogoltnil 22 bark

S.R.
16. 5. 2024, 13.52
Posodobljeno: 16. 5. 2024, 13.52
Deli članek:

Hrvaška policija nadaljuje s preiskavo včerajšnjega požara v Medulinu. Najprej morajo iz morja izvleči ključni plovili, s katerima se bodo nato ukvarjali forenziki.

Goran Kovacic/Pixell/Bobo
Posledice požara v marini v Medulinu.

Poročali smo že o požaru v marini v Medulinu na jugu hrvaške Istre, kjer je v noči na sredo pogorelo 22 plovil. Eksplozijam je sledil obsežen požar, ki so ga do jutra uspeli ukrotiti lokalni gasilci. Materialna škoda je ogromna, a ogenj na srečo vsaj ni stregel po življenjih.

Policija vzrok požara še ugotavlja. Konkretnih odgovorov še ni, je pa naokoli zaokrožilo nekaj hipotez. Tako je vodja gasilcev Samir Grahović dejal, da bi lahko zagorelo zaradi kake napake na elektroinštalaciji. Kot je razvidno iz fotografij, ki so nastale ravno v času, ko je izbruhnil požar, se je vse skupaj začelo na enem od plovil. Glede na posnetke obstaja tudi teza, da je za požar kriva plinska jeklenka.

Med oškodovanimi je tudi Slovenka Andreja Štok, ki je v požaru izgubila svojo barko. »V nedeljo sem jo polirala, zdaj je pa ni več,« je razkrila za hrvaški portal Istarski.hr. Dodala je, da je glede na prve informacije najprej zagorelo na barki, ki je stala pred njeno. Štokova vseeno ni bila pretirano črnogleda. »Ni mi vseeno, ni pa treba iz tega delati tragedije. To je samo plastika, mi pa smo zdravi,« je dejala.

Časnik Večer je že včeraj poročal, da naj bi bilo v marini privezanih več slovenskih bark in čolnov, ni pa znano, ali je požar zajel še kakšno slovensko plovilo. Po njihovih neuradnih informacijah so preiskovalci včeraj ugotavljali tudi, ali se je v času požara ali tik pred požarom kdo sprehajal po pomolu oziroma ali je morda do plovil kdo priplaval, pri čemer naj nadzorna kamera, ki bi lahko najbolje posnela izbruh požara, ne bi delovala.

Goran Kovacic/Pixell/Bobo
Posledice požara v marini v Medulinu.

Hrvaška policija je danes potrdila, da bodo tekom dneva iz morja izvlekli dve ključni plovili. Domneva se, da je ena od obeh vir požara. Z njima se bodo ukvarjali forenzični izvedenci, medtem ko bodo preostale pristojne službe nadaljevale z odstranjevanjem preostalih uničenih plovil ter čiščenjem morja in obale. »Policija ugotavlja okoliščine tega dogodka, pri čemer se bo preiskava začela takoj, ko bodo barke izvlekli na kopno,« so pojasnili v istrski policijski upravi, kjer so poudarili, da gre za zahtevno operacijo.

Goran Kovacic/Pixell/Bobo
Posledice požara v marini v Medulinu.