Slovenija

Zdravniška zbornica v nadzor nad smrtjo dvojčkov v Trbovljah

M.K./STA
7. 4. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Zdravniški zbornici Slovenije so potrdili, da so od vodstva Splošne bolnišnice Trbovlje prejeli prošnjo za izvedbo zunanjega strokovnega nadzora nad smrtjo dvojčkov v začetku januarja.

Profimedia
Porodnica je januarja v bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Nadzor se še izvaja. V bolnišnici so potrdili, da so za nadzor res zaprosili, do njegovega zaključka pa dodatnih informacij ne bodo podajali.

V bolnišnici so januarja odredili tudi notranji strokovni nadzor nad primerom, ki pa po skoraj treh mesecih še ni končan.

Direktorica bolnišnice Marina Barovič je v odzivu zapisala, da so v bolnišnici na podlagi zahteve strokovne direktorice Ane Medved januarja letos sprejeli odločitev o izvedbi zunanjega strokovnega nadzora. Zanj so zaprosili zdravniško zbornico, ki je sprejela odločitev, da se nadzor izvede in da se ugotovijo vse okoliščine dogodka, zlasti način obravnave porodnice.

"Dokler strokovni nadzor ne bo zaključen, Splošna bolnišnica Trbovlje ne podaja nobenih informacij za javnost in pričakuje, da se javno ne izvajajo pritiski na institucijo, saj je v interesu bolnice same, da se navedena zadeva popolnoma razišče in poda objektivna strokovna ocena o delu same institucije kot tudi njenih zaposlenih," je še zapisala Barovičeva.

Odvetnik staršev, ki sta jima dvojčka umrla v začetku leta pred porodom v trboveljski bolnišnici, Milan Vajda pa je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Gre za ovadbo proti strokovni vodji bolnišnice Medvedovi, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci in zdravnici Maji Merkun

Ali se bo tožilstvo odločilo za pregon, še ni znano.

Porodnica je namreč 12. januarja v bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Otroka sta umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti. Po navedbah Združenja za perinatalno medicino Slovenije pa je priporočeno, da se nezapleteno nosečnost z enojajčnimi dvojčki konča v 36. do 37. tednu nosečnosti. Verjetnost za smrt ploda v maternici se namreč po tem času poveča.

Po navedbah Vajde so omenjeni zavestno in hote odlašali s porodom, zaradi česar sta oba otroka umrla, zaradi zapoznelega poroda pa je bilo ogroženo in poslabšano tudi zdravje porodnice.