Izstop iz enotnega plačnega sistema?

V koaliciji niso naklonjeni zahtevi Fidesa

G.G./STA
16. 11. 2016, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicijske partnerice zahtevi sindikata Fides, da zdravniki izstopijo iz enotnega sistema plač javnega sektorja, v večini niso naklonjene.

STA
V Fidesu zahtevajo izstop iz sistema v javnem sektorju zato, ker so prišli do spoznanja, da operativnih stvari glede potrebnih sprememb v sistemu plač v javnem sektorju ne morejo dogovoriti.
V Fidesu so ponovno poudarili, da njihova zahteva po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni nova in da so jo vladnim pogajalcem predlagali že pred 50 dnevi. 

Poslanec SMC Branko Zorman je zahtevo Fidesa označil za žaljivo do vseh državljanov in bolnikov in dejal, da je finančno neuresničljiva in neizvedljiva. To bi namreč pomenilo razpad javnega sistema oz. njegov kolaps, saj bi tej zahtevi verjetno sledile še druge interesne skupine, je ocenil Zorman.

Zahteva ni bila med izhodiščnimi, pač pa jo je Fides dal med samimi pogajanji, zato je po poslančevem mnenju vlada niti ne bi smela upoštevati in se sploh o njej izrekati. Tudi če bi do izstopa zdravnikov iz sistema plač enkrat prišlo, pa se po prepričanju Zormana s tem zahteve Fidesa ne bi končale.

Že izhodiščne zahteve sindikata, ki dodajajo še druge, so bile po poslančevem mnenju v določenem smislu absurdne. "Ne gre za klasična pogajanja, pač pa za pogajanja, kjer je jasno, da nasprotna stran v nekaterih zahtevah niti blizu ne more priti," ocenjuje Zorman in dodaja, da gre tudi za poskus zagotovitve še večjih privilegijev.

Sistem je slab

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je povedal, da čas napornih pogajanj, sprejemanja proračuna in časovna stiska ne gredo v prid spremembam takšnega zakona, kot je zakon o plačah javnih uslužbencev.

Kot je dejal, bi tu od ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pričakoval, da bi se anomalij tega zakona, ki so poznane, lotil pravočasno.

Že vrsto let pa ocenjuje, da je javni sistem slab, predvsem zato, ker združuje številne poklice, ki se močno razlikujejo. "Predvsem pa je to sistem, ki ne omogoča tudi ustreznega variabilnega dela in nagrajevanja, ker tega na enoten način ne moreš urediti," je še dejal.

V tem okviru tudi razume zahteve zdravnikov, ker tak sistem predstavlja veliko oviro, da bi se karkoli dogovorili. Gantar še meni, da sta obe strani izkazali željo po pogajanju. Prepričan je še, da se se obe strani zavedata, da je treba najti vmesno pot.

Za Erjavca zahteva Fidesa neumestna

Prvak DeSUS Karl Erjavec je zahtevo Fides v torek označil za neumestno in dejal, da je bolj pomembno vprašanje zagotovitve sredstev za zmanjšanje čakalnih vrst. Izrazil je upanje, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc uspela zapreti pogajanja z zdravstvenim sindikatom ter opozoril, da daljša zdravniška stavka lahko povzroči politično nestabilnost.

Iz poslanske skupine SD so danes sporočili, da zahteva sindikata Fides, da se zdravniki izločijo iz plačnega sistema, "ne bo rešila nastalega položaja, še več, tovrstna poteza bi najverjetneje sprožila plaz zahtev tudi drugih skupin, kar bi v končni fazi pripeljejo do razgradnje plačnega sistema v celotnem javnem sektorju".