Odločitev konzilija

Se le obeta konec Nežine drame?

M.K.
9. 11. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravniški konzilij UKC Ljubljana je šele po 13 dneh pregovarjanj staršema dveletne Neže, njuni odvetnici ter varuhinji pacientovih pravic sporočil svoje sklepe, ali bodo dovolili zdravljenje deklice v tujini ali ne.

Milka Krapež
Slovenski zdravniki so nad malo Nežo že obupali, medtem ko tuji zdravniki pravijo, da si lahko deklica povsem opomore.

Na prošnjo staršev, da deklico s srčno okvaro pošljejo na zdravljenje v tujino, če so v Sloveniji izčrpana že vsa sredstva, so se danes sestali vsi zdravniki, ki sodelujejo pri zdravljenju deklice, kot tudi strokovna direktorja kirurške in pediatrične klinike ter strokovna direktorica UKC Ljubljana (UKCL).

Na sestanku med predstavniki UKCL, Nežinimi starši in njuno odvetnico ter varuhinjo pacientovih pravic, so se danes dogovorili, da bodo zdravniki iz UKCL pomagali najti center, kjer bi Nežo sprejeli na zdravljenje.

Zdravniki so poskušali starše prepričati, da bi pri Neži opravili še nekaj pregledov, a jim je njihova odvetnica povedala, da to ni potrebno, če ne gre za vnaprejšnje zagotovilo zavarovalnice, da bo zdravljenje plačala.

Da bi ji pomagali so želeli zdravniki preveriti njeno trenutno zdravstveno stanje in povabiti tuje strokovnjake, da bi na podlagi novih izvidov podali drugo mnenje. Oceniti želijo, ali za Nežo še obstajajo kašne možnosti zdravljenja.

M24.si
Nežina mama Zala.

Dekličini starši so to možnost zavrnili, ker slovenskim zdravnikom ne zaupajo več. Na vsak način želijo v tujino. 

Preden odločijo o njenem zdravljenju v tujini bi jo naši zdravniki radi ponovno pregledali. Njeno zdravstveno stanje je namreč drugačno kot je bilo pred mesecem dni. Konzilij je predlagal ultrazvočni pregled srca, magnetnoresonančno slikanje glave in srca, pa tudi morebitne dodatne krvne preiskave.

"To bi bila osnova, da bi povabili dva strokovnjaka iz tujine, enega za srce in enega za nevrologijo, ki bi pregledala to dokumentacijo in seveda tudi bolnico," je povedal Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Odvetnica staršev Vanja Šisernik pa je to informacijo zanikala: "O tem na današnjem sestanku ni bilo govora, tako da v zvezi s tem ne morem dati nobenega komentarja. Pogovor je potekal v smeri, da najdemo možnosti glede njenega zdravljenja v tujini in primarno se zdaj išče ustrezna zdravstvena ustanova, kjer bo takšno zdravljenje mogoče." 

"Na vsak način vztrajajo pri tem, da se zdravljenje oziroma obravnava nadaljuje v tujini. In sicer so pripravljeni stroške tega nositi sami. Nas pa so prosili, oziroma mene osebno, če lahko pomagamo najti takšen center, ki bo obravnaval vse probleme, ki jih deklica ima. Mi sami pa smo se ponudili, da bi organizirali prevoz do takšnega centra," je povedal Vidmar. Najti morajo tudi center, ki omogoča ustrezno terapijo, saj je Neža še vedno odvisna od umetnih pljuč.

Predlog naj bi v UKC Ljubljana pripravili čim prej, kar naj bi pomenilo le dan ali dva. Konzilij je namreč v torek popoldne odločil, da je treba najprej opraviti preglede, šele po tem pa naj bi se dokončno odločili, ali so možnosti za zdravljenje v Sloveniji izčrpane ali ne."Vztrajamo pri tem, da se Nežo premesti na zdravljenje v tujino. Menimo, da so naši argumenti takšne narave, da izkazujejo, da je medsebojno zaupanje glede Nežinega zdravljenja v tem trenutku skrhano do takšne mere, da zdravljenje v UKC Ljubljana ni mogoče," je še povedala Šisernikova in dodala, da vprašanje o tem, ali bo stroške krila zavarovalnica, za zdaj še ostaja odprto.

V UKCL sicer pojasnjujejo, da so deklico ves čas pravočasno zdravili in jo še vedno zdravijo v skladu z vsemi medicinskimi doktrinami in protokoli. Njena starša pa trdita, da je Neža že od 27. septembra v paliativni oskrbi brez zdravljenja srčka in glavice ob stalnem pojasnjevanju zdravnikov, da zanjo ni več upanja. Interes za ponovne preglede so zdravniki izrazili šele po oddaji vloge na ZZZS, vendar pa starša nimata več zaupanja v zdravnike v Ljubljani.

Peticija za Nežo 

"Nežin dedek nam je pred pediatrično kliniko v Ljubljani danes rekel, da ga je mati učila, da je življenje sveto! Danes Neža, jutri Gašper, Anja, Zala ... do kdaj? Brez odgovornosti? Neža mora na zdravljenje v tujino! Zaupanje staršev v slovensko zdravstvo je izgubljeno. Zato prosimo strokovni konzilij UKC Ljubljana, da deklico Nežo pod nujno napotijo na ustrezno zdravljenje in nego v tujino, kjer bo deležna najboljšega zdravljenja pri najboljših strokovnjakih. Želimo, da ustrezno zdravljenje ne bo le privilegij, ki je rezerviran za elite."
To je besedilo peticije z naslovom VSI SMO NEŽA, objavljene na spletnih straneh www.prvapeticija.com/vsi_smo_nea. V pičlih nekaj urah jo je podpisalo že več kot 2200 ljudi.