Oussama Ahmad Atar

Odkrili novo ime organizatorja pariškega in bruseljskega pokola

G.G.
9. 11. 2016, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kdo je bil organizator terorističnih napadov v Bruslju in Parizu? Preiskovalci sumijo belgijsko-maroškega džihadista Abou Ahmada, ki naj bi si zdaj ime spremenil v Oussama Ahmad Atar.

Amnesty International
Oussama Atar je bil leta 2012 izpuščen iz zapora zaradi kritičnega zdravstvenega stanja.

Obveščevalne službe evropskih držav so si v zadnjih mesecih na vso moč prizadevale odkriti Ahmada, za katerega so prepričani, da je rekrutiral islamiste za napade po Evropi.  Po več mesečni preiskavi so prišli do imena Oussama Ahmad Atar, ki naj bi si ga nadel Abou Ahmad.

Ahmad je že več let znan belgijskim oblastem. V Sirijo je prvič odpotoval že leta 2002, se hitro vrnil in leta 2004 pohitel v Irak, kjer so ga aretirali in obsodili na desetletno zaporno kazen. Nekaj časa je ždel v zloglasnem zaporu Abu Ghraib, ki so ga upravljali Američani, nato so ga premestili v Camp Cropper, kjer so do usmrtitve držali tudi iraškega predsednika Sadama Husseina.

Ahmadovi svojci so si prizadevali za njegovo izpustitev, kar jim je leta 2012 uspelo. Škoda pa je že bila narejena. Za radikalizacijo s skrajnim islamom ni boljšega recepta kot je dolgotrajno bivanje v zaporu »agresorja«. Ahmad se je na prostosti najprej vrnil v domovino, navezal stike z domačimi islamisti, zdaj pa naj bi se potikal nekje v Raki – leglu džihadistov in centru Islamske države.

In kako so prišli na sled Ahmadu? »Izdala« sta ga nesojena samomorilska terorista, ko so ju zasačili v begunskem taborišču pri Salzburgu. Alžirec Adel Haddadi je povedal, da je Ahmad deloval kot »izbornik« in »organizator« - priskrbel je ponarejene potne liste, denar in mobilne telefone. Eden od osumljenih napadalec pa je kasneje na fotografiji Ahmada prepoznal moškega pod imenom Oussama Atar.