Kaplja čez rob

Kako verjetno je, da bi Trump zanetil 3. svetovno vojno?

J.P.
9. 11. 2016, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump bo 20. januarja prihodnje leto prisegel kot 45. predsednik Združenih držav Amerike in prevzel predsedniški položaj.

Reuters
Bo Donald Trump lahko brzdal svoj ego?

Kateri so torej spori, v katere je vpletena Bela hiša, ki bi se lahko izrodili v tretjo svetovno vojno?

Nekdanji admiral ameriške mornarice Jamie Barnett je Clintonovo podprl, ker noče, da bi Trump zaradi svojega pomanjkanja znanja, slabe presoje, impulzivnosti, ega ali poslovnih priložnosti ameriške čete poslal v vojno. Upokojena generalmajorka Donna Barbisch je pred volitvami dejala, da se Trump ne zaveda odgovornosti.

Severna Koreja ga ima za modrega

V Severni Koreji so zatrdili, da bodo dan volitev ovekovečili z izstrelkom. Vse torej kaže, da bo moral Donald Trump kot predsednik Združenih držav Amerike ohranjati politični pritisk na Severno Korejo.

Velja pa omeniti, da so severnokorejski državni mediji junija Trumpa pohvalili, da je moder politik. Kako tudi ne – Trump je že namignil, da bi morda omilil pritisk na Pjongjang. Na shodu v začetku tega leta je celo dejal, da bi vojna med Severno Korejo in Japonsko bila resnično slaba stvar, a da naj oboji uživajo, če že pride do nje.

V Iranu nima prijateljev

Iranski voditelji in Trump so si zadnjih nekaj mesecev vztrajno izmenjevali žaljivke. Trump jim je zagrozil, da bo njihove ladje pognal iz vode, če bo bodo še naprej ogrožale ameriška plovila, iranski duhovni vodja Ali Khamenei pa je Trumpa označil za katastrofo (tudi Hillary Clinton): »Njuni izjavi sta dokaz, da v Združenih državah Amerike propadajo človeške vrednote.«

Trump je obljubil, da bo razveljavil jedrski dogovor z Iranom, češ da se bo Iran ravno s pomočjo dogovora dokopal do jedrskega orožja.

Rusija upa na boljše čase

Trump je obljubil, da bo sodeloval z Vladimirjem Putinom; Putin mu je vrnil, ko je dejal, da je talentiran politik in absolutni prvak volilne tekme. Ruski predsednik je Trumpu že poslal telegram, v katerem je izrazil upanje, da se rusko-ameriškemu sodelovanju obetajo boljši časi. V Moskvi pa so verjetno še posebej navdušeni nad Trumpovim pozivom k zmanjševanju sredstev, namenjenih zvezi Nato.

Islamska država je zanj čisto zlo

Novi ameriški predsednik je obljubil, da je poraz Islamske države ena od prioritet. Obamovo administracijo je kritiziral, ker je svet sproti obveščala o vojaških akcijah zoper to skrajno skupino, s čimer so se, tako Trump, prikrajšali za element presenečenja. Sam namerava medije povsem odrezati od vsakršnih večjih operacij, ko bodo te še v teku.

Za uničenje Islamske države, katero je označil za čisto zlo, je predlagal mednarodno koalicijo, ki bi ji z vojaško akcijo in kibernetskimi napadi enkrat za vselej naredili konec.