Junija

Neurja v enem mesecu povzročila za 13 milijonov evrov škode

J.P./STA
9. 11. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Neurja z viharnim vetrom in poplavami, ki so junija zajela del države, so v 24 občinah povzročila za 13,3 milijona evrov škode, kaže poročilo, ki ga je pripravila državna komisija in ga bo na eni od prihodnjih sej obravnavala vlada. Ta bo ministrstvom naložila, da pripravijo program odprave posledic škode.

Bobo
Voda je zalila objekte in ceste, sprožili so se zemeljski plazovi, veliko objektov pa je poškodovala tudi toča.

Neurje z viharnim vetrom je med 25. in 27. junijem zajelo Koroško, Notranjsko, Podravsko, Posavsko, Prekmursko in Štajersko regijo. Škodo, ki jo je povzročilo neurje, je septembra ocenila državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah, gradivo pa je sedaj pripravljeno za obravnavi na seji vlade.

Dosežen limit za uporabo sredstev

Nastala škoda v 24 občinah skupno znaša 13,3 milijona evrov, od tega je za 10,6 milijona evrov škode na vodotokih, za 2,5 milijona evrov na stvareh, za dobrih 38.000 evrov na državnih cestah in za 112.000 evrov na gozdnih cestah.

Ker končna ocena neposredne škode presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2016, je dosežen limit za uporabo sredstev državnega proračuna v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Zato bo vlada predvidoma pristojnim ministrstvom naložila, da pripravijo program odprave posledic neposredne škode v skladu z določbami zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Prav tako naj bi vlada državno komisijo pooblastila, da izjemoma lahko potrdi ponovno oceno škode pri posameznem oškodovancu v roku šestih mesecev po potrditvi te ocene, če so ugotovljena nova dejstva, zaradi katerih je bila ocena neposredne škode bistveno višja ali nižja.

Neurje, ki je junija zajelo del države, je namreč povzročilo veliko težav. Voda je zalila objekte in ceste, sprožili so se zemeljski plazovi, veliko objektov pa je poškodovala tudi toča.