Poskus goljufije

Nepridipravi se izdajajo za Furs, da bi dobili vaš denar

J.P.
9. 11. 2016, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Finančna uprava Republike Slovenije opozarja, da je v zadnjih dneh zaznala kar dva poskusa goljufive poslovne prakse.

Thinkstock
Finančna uprava bo vse informacije posredovala pristojnim organom.

Prevaranti se izdajajo za uradne uslužbence Finančne uprave Republike Slovenije.

Pisne ponudbe

Kot opozarjajo, se velja paziti pisne ponudbe podjetja iz Ljubljane, ki davčnim dolžnikom (javno objavljenih na straneh Finančne uprave RS), ki za vnaprejšnje plačilo 100 evrov obljublja ustavitev izvršbe.

Podjetje jim ponuja pripravo ugovora zoper državo, češ da ta ne bi mogla biti upnik na podlagi zakona. Podjetje nadalje obljublja, da lahko ugovor napišejo tudi, če je rok za ugovor že potekel. Finančna uprava ob tem poudarja, da v skladu z določbami Zakona o davčnem postopku velja, da vložena pritožba zoper sklep o izvršbi, ne zadrži izvršitve. Še posebej to velja v primeru, če je rok za pritožbo že potekel. Kot so zapisali, so prepričani, da gre za zavajanje zavezancev in poskus goljufije.

Sumljivi klici

Previdnost pa svetujejo tudi v zvezi s sumljivimi klici, ki jih prejemajo zavezanci. Klicatelji – predstavljajo se kot zaposleni na davčni upravi – zavezancem za vnaprejšnje plačilo določenega zneska, ki naj bi bil davek, obljubljajo naknadno 10-krat večji znesek. Po dogovorjeno vsoto bi prišli kar k zavezancem na dom.

Finančna uprava bo vse informacije posredovala pristojnim organom.