Poraženka Hillary Clinton

Njeni sošolci so bili prepričani, da bo postala predsednica

G.G.
9. 11. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hillary Rodham Clinton je bila med najuspešnejšemi učenci, študenti in tudi med pravniki je blestela. Politično kilometrino je nabirala kot prva dama, senatorka in zunanja ministrica. Vse pa ji le ni šlo po maslu. Doma ji je "nagajal" Bill, zaradi podpore vojaškim posegom pa so jo označili za "bolj jastrebsko od jastrebov".

Reuters
Med večjo napako Clintonovi štejejo napad na Libijo. Hillary se je oktobra 2011 fotografirala z libijskimi vojaki.

Profimedia
Hillary Rodham v najstniških letih.

Sanjala o vesolju 
Ko je bila Hillary stara 12 ali 13 let je pisala Nasi in jih povprašala, kaj mora storiti, da bi postala astronavtka. Iz Nase so ji odgovorili, da ne sprejemajo žensk. Sprva je bila razočarana, nato pa je ugotovila, da verjetno ne bi prestala testov, saj je nosila očala in ni bila atletsko pretirano sposobna.

Hillary Clinton je karieristka. Uspešna pravnica, ki je bila že kot najstnica politično aktivna. V tistih letih je še nosila priimek Rodham, pesti pa je stiskala za republikance, tako kot njen oče, zagrizen antikomunist, ki je stavil na tradicionalne vrednote srednjega vzhoda: družina, cerkev v nedeljo, spoštovanje starejših, uspeh v šoli in športno udejstvovanje.

Odklon od očetovih republikancev

Pri 21-ih letih so jo v ozračju bitke za državljanske pravice usodno zmotila rasistična sporočila znotraj republikanske stranke. Za vedno je zapustila republikance, ne pa politike. V naslednjih letih je pridno zagrabila za študij prava na univerzi Yale, ob tem pa kot prostovoljka pomagala s pravnimi nasveti revnim in se zavzemala za pravice otrok. V njenih biografijah je skoraj vedno izpostavljeno, da so njeni sošolci na fakulteti menili, da bo nekoč postala predsednica ZDA.

Ko Hillary sreča Billa

In mogoče bi se njena pot obrnila drugače, če ne bi leta 1971 na Yaleu spoznala kodrolasega študenta Billa Clintona. Pravijo, da ga je prvič srečala v predavalnici. Vstala je in stopila do Billa, mu ponudila roko v stisk in ga ogovorila: "Če boš še naprej gledal vame, bom gledala nazaj, tako da je bolje, da se spoznava. Sem Hillary Rodham." Zlobnejši jeziki so spletli okrutnejšo čenčo. Billova mati naj ne bi bila zadovoljna s Hillaryinem videzom. "Nekoga moram imeti za pogovor. Ne razumeš tega?" naj bi se odzval Bill. Za kredibilnejši trač pa velja odgovor Hillary, o tem, kaj jo je pritegnilo pri Billu: "Ni se me bal." Kajti Hillary je bila ambiciozna, zelo ambiciozna mlada ženska. V naslednjih letih pa je morala svojo ambicioznost, vsaj politično, nekoliko podrediti Billovim načrtom.

Profimedia
Hillary z bratoma Hughem in Tonyem ter očetom Hughem in Dorothy.

Poroka da, priimek ne

Hillary se je Billu še "upirala". Ko je leta 1973 zaključila študij prava, jo je Bill prvič zasnubil. Hillary ga je zavrnila, češ, da še ni povsem prepričana, da bi združila prihodnost. Ob delu se je posvetila podiplomskemu študiju. Vplivni demokrati so ji pripisovali blestečo politično kariero, Bill pa jo je snubil, a je zavračala misel o poroki. Sledil je preobrat. "Izbrala sem srce namesto glave," je odločitev o selitvi v Billov Arkansas čez leta opisala Hillary. Kupila sta hišo v Fayettevillu in se 11. oktobra 1975 poročila. Hillary je bila stara 28 let, Bill pa 29. Hillary je obdržala priimek Rodham, saj je želela, da je njuna profesionalna pot ločena, ali kot se je izrazila sama "To je znak, da sem še vedno jaz".

Profimedia
Hillary in Bill leta 1971.

Zaslužila je več od moža

En čili na dan 
Hillary prisega na pekočo hrano. Pravi, da to krepi njen imunski sistem. Sicer pa ni izbirčna. Vsega po malem, kozarec dobrega vina ali piva, lokalna hrana, a zmerno. 

Leta 1978 je bil Bill izvoljen za guvernerja v Arkansasu, Hillary pa se je zaposlila pri ugledni pravniški firmi Rose. Kot zanimivost iz tega obdobja izpostavimo, da je imela imela Hillary od leta 1978 do vstopa Billa v Belo hišo leta 1993 višjo plačo kot njen mož. Je to pozdavestno grizlo Billa, ga gnalo v prešuštništvo? Ne, saj je prvič čez plot skočil že leta 1977, z manekenko in igralko Geniffer Flowers, kar pa se je v javnosti razvedelo šele leta 1992 oziroma leta 1998, ko je Bill pod prisego priznal, da je "spolno občeval" z Geniffer.

Med afero Flowers in afero Lewinsky pa se je leta 1980 rodila Chelsea. S hčerko sta zakonca Clinton vstopila v zlato obdobje. Kot prva dama Arkansasa je opustila priimek Rodham in dopustila, da se je naziva s Hillary Clinton. Bila je izjemno aktivna na različnih področjih, še posebej si je prizadevala pri izboljšaval na področju izobraževanja. Leta 1983 je postala ženska leta v Arkansasu, naslednje leto pa mati leta. Ob tem je še vedno delala za pravniško firmo Rose in jim zaradi svojega imena in znanj prinašala dragocene stranke. Kot za šalo so je sprejemali v upravne odbore velikih podjetij, med drugim tudi v Wal-Mart in Lafarge.

Reuters
Po zmagoslavju in pred selitvijo v Belo hišo. Hillary in Bill Clinton ter podpredsednik Al Gore in njegova žena Tipper.

Dva za ceno enega

In nastopil je čas, ko je Bill želel korak višje, najvišje. Njegovo predsedniško kampanjo bi lahko "sabotirala" Geniffer Flowers, ki je prinesla na dan flirt z Billom iz leta 1977. Bill je zanikal afero, v bran pa mu je stopila tudi Hillary. Kasneje je v kampanji zbodla z izjavo o tem, da bi lahko ostala doma in pekla piškotke ter prirejala čajanke, a se je odločila za kariero. Bill pa je izjavil, da bodo Američani z njim dobili "dva za ceno enega".

Kot prva dama močno vpletena v administracijo

Januarja 1993 je Hillary postala prva dama. Velja omeniti, da je dobila lastno pisarno v zahodnem krilu Bele hiše, vseskozi pa je bila močno vpletena v administracijo, preveč so trdili njeni kritiki. Nabirala je politično kilometrino in tudi dejansko obiskala največ držav med prvimi damami. Morala pa se je soočiti tudi s finančnim škandalom Whitewater iz časov, ko je delala pri pravni firmi Rose.

Reuters
Ko ji je Bill priznal, da je imel afero z Monico Lewinsky, je Hillary, kot je kasneje dejala, komaaj dihala. Začela je jokati in kričati na Billa.

Monica Lewinsky ali "velika desničarska zarota"

Leta 1998 je z vso silo udarila afera Lewinsky. Hillary je najprej udarila mimo, ko je Billov odnos s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky označila za "veliko desničarsko zaroto". Kasneje se je popravila, dejala, da jo je zavedel Bill, ki je na začetku vztrajal, da se ni zgodilo "nič". Hillary mu je spet stala ob strani, čeprav, tako pravijo poznavalci, je bila zasebno nanj jezna kot ris, razmišljala je tudi o ločitvi. V knjižnih spominih iz leta 2003 je zapisala, da sta ostala poročena zaradi "ljubezni, ki je trajala desetletja". "Nihče me ne pozna bolje od Billa in nihče me ne more nasmejati kot Bill. Še vedno je najbolj zanimiva, energična in živa oseba, ki sem jih kadarkoli spoznala", je še zapisala.

Popivanje s senatorjem McCainom

Trump o Clintonovi leta 2008 
"Bill Clitnon je bil izjemen predsednik. Hillary Clinton je pametna ženska, zelo prijazna oseba." Kdo je to izrekel? Donald Trump leta 2008. 

Osemletka Clintonov v Beli hiši se je iztekla, optimizem devetdesetih je zamenjala ideologija terorizima in vojaških posredovanj ZDA. Hillary je leta 2011 brez težav postala demokratska senatorka. Od zabavnejših prigod v tem obdobju izpostavimo njeno pivsko tekmovanje z republikanskim senatorjem Johnom McCainom. Med obiskom senatorjev v Tallinu sta v restavraciji Gloria's prijela za kozarčke. Po grlu sta zlivala vodko. Lastnik restavracije je jasnil, da sta zvrnila vsak po štiri kratke, nato pa je razglasil Hillary za zmagovalko. Letos se je Hillary spomnila te epizode in dejala, da je bil rezultat neodločen.

Profimedia
Hillary leta 2000 z materjo, ki je v streljanju v Philadephiji izgubila hčerko.

V prvem poskusu ni zmogla

Od njenih resnejših potez izpostavimo, da je kot demokratka glasovala za "patriotski zakon", za finančno injekcijo bankam v krizi, podprla pa je tudi agresijo na Afganistan in Irak. Skratka, bila je na podobni valovni dolžini z republikanskimi jastrebi, vse bolj pa je negovala stike z Wall-Streetom in spletla široko mrežo podpornikov. Nič čudnega, saj ji je senatorsko mesto vseskozi služilo kot odskočna deska za naskok na predsedniški položaj, za kar pa je potreben denar in denar prispevajo "donatorji", ki ob izvolitvi zahtevajo vračilo uslug. Bila je blizu, a Barack Obama je bil s sloganom "Yes, we can" (Da, zmoremo) prepričljivejši za volivce. Toda postala je zunanja ministrica. Spet se je pokazala njena "jastrebska" narava. Zagovarjala je trdo linijo do Rusije in Irana, bila najbolj goreč pristaš "obglavitve" libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v Siriji pa je podpirala upornike proti predsedniku Bašarju al Asadu. Po drugi strani pa ničesar ni storila proti Savdski Arabiji in Katarju, čeprav sta financirala Islamsko državo. Še več, njena fundacija je sprejemala sredstva omenjenih držav in jim v zameno omogoča nakup velikih količin orožja.

Profimedia
Leta 2008 je Obama preprečil "naravni cilj" Hillary Clinton.

Domnevno šibki nasprotniki

Hillary je bila odločena, da še enkrat "naskoči" Belo hišo. Tokrat je imela v svojih vrstah lažje delo, zdelo pa se je, da ji ni bistveno škodil niti spodrsljaj z elektronsko pošto in preiskava FBI. Na koncu ji je spodrsnilo še enkrat in vprašanje je, če se bo še kdaj potegovala za predsedniški položaj.