Novi predsednik ZDA

To je človek, ki ljubi golf in plačuje izjemno malo davkov

J.P.
9. 11. 2016, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preden je postal predsednik, je Donald John Trump veljal za najbolj slavnega in razvpitega milijarderja v Združenih državah Amerike. Za vas smo strnili nekaj podatkov iz njegovega življenja, ki delajo njegov lik tako barvit.

Reuters
Družinska fotografija Trumpovih; od leve proti desni: Donald mlajši, Tiffany, Donald, Melania in Ivanka.

Ne le njegovo kontroverzno stališče o imigraciji in neobičajen pristop k predsedniški kampanji, tudi njegova zvezdniška preteklost je bila razlog, da je bila kandidatura Donalda Trumpa deležna dobršne mere skepse.

Številnim se je zameril, ker je vodil gibanje, ki je pod vprašaj postavilo rojstni list Baracka Obame in legitimnost njegove predsedniške funkcije. Ta mu je vrnil na letni večerji Združenja dopisnikov Bele hiše, ko se je ponorčeval iz njega, a se je zadnji smejal 70-letni poslovnež, ki si je pokoril številne veliko bolj izkušene politike, ko je osvojil nominacijo ene od dveh strank, ki imata možnosti za osvojitev Bele hiše. In sčasoma vendarle priznal, da se je Obama le rodil v Združenih državah Amerike: »Predsednik Barack Obama se je rodil v Združenih državam Amerike. Pika.«

Reuters
Številnim se je zameril, ker je vodil gibanje, ki je pod vprašaj postavilo rojstni list Baracka Obame

Prestolonaslednik po bratovi smrti

Donald Trump je četrti od petih otrok newyorškega nepremičninskega mogotca Freda Trumpa, potomca nemških priseljencev, in Mary Anne MacLeod, po kateri je podedoval škotsko kri. V Queensu se je rodil 14. junija 1946. Donald je začel pri dnu očetovega podjetja; pri 13 letih je moral na vojaško akademijo, ker njegovo obnašanje v šoli ni bilo najboljše, saj je bil izredno živahen otrok. Starša sta menila, da mu več discipline ne bo škodilo. Po zaključenem šolanju na Univerzi v Pennsylvanii je postal favorit za očetovega naslednika, potem ko se je njegov starejši brat Fred odločil, da postane pilot. Pri 43 letih ga je alkoholizem stal življenja – Donald se zato celo življenje izogiba alkoholu in cigaretam.

Forbes navaja, da je njegova neto vrednost 3,7 milijarde dolarjev; Trump vztraja, da je vreden 10 milijard dolarjev.

Kot je nekoč povedal Trump, se je v nepremičninski posel podal z »majhnim posojilom v vrednosti milijona dolarjev«, ki mu ga je dal oče, preden se je pridružil njegovemu podjetju. Tam je skrbel za očetov obsežen portfelj stanovanjih projektov v okrajih New Yorka in leta 1971 podjetje, ki ga je preimenoval v Trumpovo organizacijo, tudi prevzel.

Oče mu je umrl leta 1999. »Moj oče je bil moj navdih,« je takrat dejal Trump.

Leta 2003 je luč sveta ugledal televizijski program Vajenec – Trump ga je vodil 14 sezon, za kar je dobil 200 milijonov dolarjev.

Od kravate do ustekleničene vode

Trump je spremenil usmeritev podjetja – od stanovanjskih projektov v Brooklynu in Queensu k blišču Manhattna. Tako je iz propadajočega hotela Commodore vzniknil Grand Hyatt, na 5. aveniji pa je postavil svoj sloviti Trumpov stolp z 68 nadstropji. Sledile so tudi druge nepremičnine z uglednim imenom Trump. Lotil se je tudi hotelov in igralnic – ta del njegovega poslovnega imperija so doleteli štirje bankroti. Svoj pečat je pustil tudi v zabavni industriji. Od 1996 pa do 2015 je bila lastnik lepotnih tekmovanj Miss Universe, Miss USA in Miss Teen USA, a so ga tekmovanj stale izjave o Mehičanih. Leta 2003 je luč sveta ugledal televizijski program Vajenec – Trump ga je vodil 14 sezon, za kar je dobil 200 milijonov dolarjev.

Profimedia
68-nadstropni Trumpov stolp stoji na 5. aveniji na Manhattnu.

Napisal je več knjig, ima pa tudi lastno linijo izdelkov, v okviru katere je mogoče kupiti vse od kravate pa do ustekleničene vode. Forbes navaja, da je njegova neto vrednost 3,7 milijarde dolarjev; Trump vztraja, da je vreden 10 milijard dolarjev.

Otroci mu pomagajo voditi podjetje

Reuters
Z ženo Melanio in sinom Barronom.

Poročen je bil trikrat. Prvič z Ivano Zelničkovo, češko atletinjo in fotomodelom. Skupaj imata tri otroke: Donalda ml., Ivanko in Erica. Ločila sta se leta 1990. Tri leta pozneje se je poročil z igralko Marlo Maples. Rodila se jima je hčerka Tiffany, ločila sta se leta 1999. S Slovenko Melanijo Knavs se je poročil leta 2005. Skupaj imata sina Barrona Williama. Otroci iz njegovega zakona mu pomagajo voditi podjetje. Ima tudi osem vnukinj in vnukov.

Saj ni res, pa je

Že leta 1987 je dal vedeti, da bi kandidiral za predsednika Združenih držav Amerike; predsedniške dirke se je leta 2000 udeležil kot član reformne stranke.

Avgusta lani je na tekočih stopnicah svoje stolpnice na Manhattnu razglasil kandidaturo – ko je zatrdil, da Mehika v Združene države Amerike pošilja kriminalce in posiljevalce, mu je le malokdo pripisal kakršnekoli možnosti za zmago. V slabem letu dni je vso dosedanjo ameriško politično teorijo postavil na glavo – Donald John Trump je novi predsednik Združenih držav Amerike.

Nekaj zanimivih podrobnosti iz življenja Donalda Trumpa

- Nobenega dvoma ni, da je izjemno bogat, a nihče ne ve, koliko denarja ima.

- Služenju v vietnamski vojni se je izognil zaradi študijskih obveznosti, pozneje pa zaradi poškodbe stopala.

- Naložbe v Atlantic Cityju so ga leta 1991 spravile v stečaj. Izgubil je polovico lastništva hotela Taj Mahal.

- Leta 2014 je delež v podjetju Trump Entertainment resorts padel na deset odstotkov, podjetje pa je spet šlo v stečaj. Lani ga je kupil milijarder Carl Ichan.

- Večkrat je povedal, da s pridom izkorišča ameriške zakone o stečaju, da mu ni treba vrniti celotnih dolgov.

- Hvali se, da plačuje izjemno malo davkov.

- Bil je finančni svetovalec boksarja Mika Tysona.

- Hiše z zlato notranjostjo ima (tudi) v Kaliforniji, Virginiji in na Karibih.

- Okrog se vozi s svojim letalom.

- Svoje ime ima na hollywoodskem pločniku slavnih.

- Dvakrat je bil nominiran za televizijsko nagrado emmy.

- Pripada prezbiterijanski cerkvi. Papeža Frančiška ima rad, čeprav ga je ta kritiziral zaradi napovedi gradnje zidu na mehiški meji.

- New York Times je zaradi poročanja, da je vreden med 150 do 250 milijonov dolarjev, tožil. Tožbo je izgubil. Takrat je trdil, da je vreden med pet do šest milijard dolarjev.

- Do leta 1987 je bil demokrat, nato nekaj časa republikanec, potem spet demokrat, nato neodvisen, zdaj spet republikanec. Leta 2000 je kandidiral za predsednika kot član reformne stranke.

- Podpiral je politične kandidate obeh strank.

- Hillary in Bill Clinton sta bila leta 2005 na njegovi poroki z Melanijo Knavs.

- Komik Bill Maher mu je ponudil pet milijonov dolarjev, če dokaže, da ni plod spolnih odnosov svoje matere z orangutanom.Trump je pokazal rojstni list in komika tožil, ker mi ni plačal obljubljenega zneska. Tožbo je po dveh mesecih umaknil. 

- Njegova stališča se pogosto spreminjajo. Neomajno podpira le smrtno kazen, pravico do orožja ter izgon nezakonitih priseljencev.

- Razmišlja o ukinitvi zveze Nato.

- Podpira Izrael in pošteno posredništvo med Izraelci in Palestinci.

- Zagovarja širjenje jedrskega orožja na Japonsko.

- Dejal je, da so ga politični oglasi stali skoraj devet milijard dolarjev. Forbes sicer navaja za pet milijard manjšo vsoto.

- Čeprav ne pije alkohola, je leta 2007 vseeno na trg dal svojo vodko. Vprašanje, če jo je kdaj poskusil.

- V tujih medijih je mogoče zaslediti, da naj bi imel 188 centimetrov. Sam vztraja, da jih ima 190 in pol.

- Steklenica mineralna vode v Trump International Hotel & Tower v Chicagu stane 22 evrov.

- Ljubi golf. V lasti ima kar 16 igrišč.

- Komaj 27-leten je že imel 14.000 stanovanj. Pripadale so njegovemu podjetju Trump Management Corporation, ki ga je z milijonskim očetovim posojilom iz prahu povzdignil sam.

- Trumpovi oboževalci se gotovo spominjajo namizne igre, ki je luč sveta ugledala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Najmanjša vsota na bankovcu je bila 10 milijonov dolarjev.

- Je germofob, zato se raje kot rokovanja poslužuje 'petk'.

Reuters
Večkrat je povedal, da s pridom izkorišča ameriške zakone o stečaju, da mu ni treba vrniti celotnih dolgov