Od male Sevnice do praga Bele hiše

Melania Trump: "Sem žena, ki ne tečnari"

Matej Klarič
7. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Le še en dan nas loči do zaključka ameriških predsedniških volitev, na katerih lahko 45-letna Sevničanka postane celo prva dama ZDA. Razkrivamo nekaj manj znanih zanimivosti o njenem življenju.

Reuters
Čeprav njen mož nasprotuje priseljevanju, je tudi Melania v ZDA imigrirala iz Slovenije.

V njenem rojstnem kraju Sevnici v teh dneh vlada obsedeno stanje. Hoteli so zapolnjeni do zadnjega kotička, saj novinarji z vsega sveta raziskujejo kraj, kjer je morebitna prva dama naredila svoje prve korake na poti do Bele hiše.

V zadnjih dneh je spet v ospredje prišla tudi njena zgodba z delovno vizo in kršenjem migracijske zakonodaje. Ameriška tiskovna agencija AP je tako na podlagi dokumentov nekdanje agencije za fotomodele Metropolitan International Management ugotovila, da je soproga republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa leta 1996 delala za plačilo v ZDA, še preden je dobila uradno dovoljenje za to.

Reuters
Melania je v enem izmed svojih redkih govorov izpostavila, da bi morali biti ljudje na družbenih omrežjih bolj prijazni drug do drugega. Nekateri so takrat dodali, da pri tem ni kritizirala brezkompromisnih in neusmiljenih napadov, ki si jih njen mož privošči na twitterju.

Delala brez vizuma

Takrat še Melania Knauss je prišla v ZDA z vizumom za obiskovalce oziroma turiste 27. avgusta 1996, delovni vizum pa je dobila 18. oktobra istega leta. Po poročanju AP je vmes med drugim opravljala dela za revijo Fitness in trgovino Bergdorf Goodman, za kar je v sedmih tednih zaslužila 20.056 dolarjev. Dovoljenje za delo in bivanje v ZDA oziroma zeleno karto je dobila šele leta 2001, državljanka pa je postala leta 2006. V četrtek je med svojim govorom v podporo moževi predsedniški kandidaturi ponovila, da je zakonito imigrirala v ZDA.

Lahko bi celo izgubila državljanstvo

Če bi se izkazalo, da omenjeno drži, bi lahko Melania v skrajnem primeru celo izgubila državljanstvo, čeprav zvezne oblasti to naredijo le redko, predvsem v primerih teroristov ali vojnih zločincev. Vsekakor so zadnja razkritja v nekoliko čudno luč postavila njenega moža, ki se danes tako vneto bori proti priseljencem, ki v ZDA delajo brez dovoljenja. Za izjavo smo poklicali tudi Melanijino zagovornico v Sloveniji Natašo Pirc Musar, ki je ravno nekaj trenutkov pred tem izvedela za novico. Dejala je, da je z ZDA osemurni časovni zamik in da se z Melanio še ni uspela slišati ter da bo več informacij lahko posredovala pozneje.

i feel slovenia
Sevnico, kjer je Melania odraščala, v teh dneh oblegajo novinarji z vsega sveta.

Žena naj ne dela

Trump je, ko je bil še poročen z Ivanko Trump, dejal, da sam ni naklonjen temu, da njegova žena dela, kar bi ga v primeru Melanie olajšalo za nekaj skrbi. Melanio je spoznal prav v času, ko je bil še poročen z Ivanko. Srečanje z njo je opisal takole: »Videl sem Melanio in si rekel: kdo je to? Bila je uspešen model, bila je prekrasna.« Nato je želel dobiti njeno številko, ki pa mu je sprva ni želela dati.

Veljal za ženskarja

Melania je za revijo People o srečanju povedala: »Na zabavo je prišel z žensko. Slišala sem, da je ženskar, in rekla sem si, da nočem biti ena izmed njih. Pozneje pa mi je povedal, da je to žensko poslal v garderobo, da bi dobila mojo številko. Rekla sem si: kako zvit način.« In ker ji je bil ta način všeč, je sama vzela njegovo številko.

Od zmenkarij do poroke

Leta 1998, v času, ko je bil še poročen, sta tako začela hoditi na zmenke. Sedem let pozneje sta se poročila, Melania je postala Donaldova tretja žena. Na njuno poroko sta, poleg ostalih 350 povabljenih, prišla tudi zakonca Clinton, za katera je imel Trump v tistem času veliko lepih besed. Melanijina poročna obleka s 150 kristali je stala kar sto tisoč dolarjev, za njeno izdelavo pa so potrebovali 550 ur. Leto po poroki se je zakoncema rodil sin Barron, ki ga Melania vzgaja kot malega Trumpa, uči pa ga tudi slovenskega jezika.

Predporočna pogodba

Pred poroko je morala Melania podpisati tudi predporočno pogodbo. Za New York Magazine je Donald o tem povedal: »Je grdo, boleče, umazano orodje. Verjemite mi, v tem ni nič zabavnega. Toda v življenju pride trenutek, ko moraš reči: 'Draga, mislim, da si veličastna, veliko mi pomeniš, toda če se stvari ne izidejo, je to tisto, kar boš dobila.'« Dodal je, da je predporočna pogodba kot kristalna krogla; če se tudi po takšni pogodbi in zakonodajnem procesu partnerja lahko razumeta, potem ima po njegovem mnenju par možnost za uspeh. Melania se ni sramovala niti pogovorov o njunem spolnem življenju. Leta 2000 je v provokativnem radijskem šovu Donaldovega prijatelja Howarda Sterna dejala, da imata neverjeten seks, vsaj enkrat, včasih celo večkrat na dan.

Reuters
Zadnja razkritja ameriške tiskovne agencije AP potrjujejo, da je Melania Trump kratek čas delala na črno, brez ustrezno urejenih dokumentov.

Žena, ki ne tečnari

V intervjuju za Harper's Bazaar je Melania povedala, da ni žena, ki bi tarnala in tečnarila. Dejala je, da je ne moti, ker Donald govori samo angleško. »Govori angleško, in to je okej. Nisem žena, ki bi dejala: 'Uči se to in to.' Nisem žena, ki bi tečnarila,« je razkrila Melania, ki naj bi govorila kar pet jezikov. Vprašanje pa je, kako tekoče jih govori, glede na to, da so mnogi po toliko letih življenja v ZDA razočarani nad njenim znanjem angleščine. In prav to naj bi bil eden od razlogov, da se ni veliko pojavljala v javnosti. Sama je o tem dejala: »Ne govorim o politiki. To je delo mojega moža. To prepuščam njemu … Nisem zelo politična. O politiki ne govorim v javnosti, o tem bolj govorim doma.« Melania bi bila gotovo povsem drugačna spremljevalka predsednika, kot bi to veljalo za Billa Clintona, ki je bil celo predsednik ZDA. Če njenemu možu v torkovi noči uspe postati predsednik ZDA, pa Melania ne bo prva tuja prva dama. Louisa Adams, žena šestega ameriškega predsednika Johna Quincya Adamsa, ki je predsedoval od 1825. do 1829. leta, je namreč prihajala iz Anglije.