Tretja smrt

Še ena katastrofalna nesreča: najstnik umrl na vlaku

uk
7. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz Srbije poročajo o tragični nesreči, v kateri je umrl 16-letni fant. Najstnika je ubila elektrika, ko je splezal na zapuščeni vagon.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

J. L. je v noči na nedeljo s svojim prijateljem odšel do zapuščenih vagonov nekaj sto metrov od centra Jagodine, kjer je splezal na vagon, ob tem pa je prijel za žico, ki je bila pod napetostjo. Električni udar je bil tako močan, da je fantovo telo zagorelo, nato pa ga je vrglo z vagona. Prijatelj je sicer takoj poklical prvo pomoč, a nesrečnega najstnika niso mogli več rešiti. Najhuje je, da je to že tretja smrtna žrtev v zadnjih letih, a oblasti preprosto ne ukrepajo. Okoliški prebivalci se sprašujejo, koliko otrok bo še moralo umreti, da bo kdo kaj ukrenil.

Tretji primer

Prijatelj ga je opozarjal, naj ne pleza na vagon, a ga ni poslušal.

To je že tretji primer v zadnjih letih, da so se najstniki povzpeli na zapuščene vagone, in že v preteklosti je prišlo do smrtnih žrtev. »K vagonom je prišel s svojim prijateljem in splezal na enega od njih. Prijatelj ga je opozarjal, naj tega ne počne,« je povedal paznik, ki sicer varuje vagone. Fant, ki je bil s preminulim, je pozneje povedal, da je počilo, njegov prijatelj pa se je dobesedno spremenil v baklo. Ogenj, ki je zajel fanta, naj bi bil tako močan, da so se morali gasilci dlje časa truditi, da so ga pogasili. Žal se mladostniki ne zavedajo nevarnosti teh podvigov, saj ne vedo, da je v žicah elektrika.

Nevarnost

Paznik je povedal, da se najstniki pogosto zbirajo pri vagonih in pijejo alkohol ali kadijo marihuano. Zaradi tega so zapuščeni vagoni ob tračnicah in elektriki še toliko bolj nevarni. Vagoni ob električnih žicah stojijo že tri desetletja, v tem času pa so tam umrle tri osebe. Kabli so namreč pod tako visoko napetostjo, da so smrtonosni že, če se kdo približa na manj kot dva metra, in ni treba, da se dejansko dotakne žice. Tega večina ljudi žal ne ve, mnogi pa spregledajo opozorila ali jih, kot je pogosto pri najstnikih, pač ne upoštevajo, saj se ne zavedajo dejanske nevarnosti. Stanovalci se že leta borijo, da bi vagone umaknili, a za zdaj neuspešno, in vprašanje je, koliko mladih bo moralo še umreti, da se bo to končno uredilo.