Kako so pripravljeni

Morate v času stavke do zdravnika? Preverite, kaj vas čaka

T.L./STA
7. 11. 2016, 17.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V bolnišnicah zagotavljajo, da bolniki stavke - vsaj v začetnih dneh - ne bodo občutili.

Bobo

V slovenskih bolnišnicah so se pripravili za primer zdravniške stavke, ki se bo po odločitvi Fidesa začela v torek. Ponekod so že začeli s prenaročanjem nekaterih nenujnih operacij, povsod pa zagotavljajo, da bodo poskrbeli za vse nujne primere.

UKC Ljubljana: sprva brez večjih sprememb, kasneje možno poslabšanje

Ker bo stavka potekala tako, da bodo zdravniki delali le po 40 ur tedensko, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v prvem tednu ne pričakujejo bistvenih sprememb pri delu. Ambulante bodo delale normalno, tudi operacije in drugi posegi bodo tekli v minimalno okrnjenem obsegu.

Vendar pa bi se lahko po tednu dni razmere poslabšale in bodo počasi prešli na drugačen režim. V primeru zaostritve stavke, bodo v največji slovenski bolnišnici, pa tudi drugod po Sloveniji, opravljali samo tiste storitve, ki so po zakonu nujne.

Tako bodo v času stavke zdravili vse akutno obolele za okužbami in z vročinskimi stanji. Ob tem bodo normalno obravnavali vse mladoletne bolnike in starejše od 65 let, nosečnice, vse nujne bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Normalno bodo potekale tudi vse nujne preiskave.

Ostale bolnike, ki so bili v času morebitne stavke redno napoteni na ambulantne preglede, bodo prenaročili, tako da bodo ti pravočasno prejeli obvestila o nadomestnem terminu. Na oddelkih bodo zagotovili minimalen standard, kar pomeni, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist.

Urgentna služba bo potekala kot običajno, ponekod na polikliniki bodo zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo te delovale nemoteno. Bolniki bodo sicer v skladu s pregledom prejeli vse recepte in napotnice, prav tako bo brez zapletov potekalo delo na pediatrični kliniki, zagotavljajo v UKC Ljubljana.

UKC Maribor: Zakon določa, kdo mora biti obravnavan v času stavke

V UKC Maribor pa so predstojnike pozvali, da v primeru stavke organizirajo delo v skladu s predvidenim 40-urnim delavnikom. Kot so pojasnili, zakon o zdravniški službi jasno določa, kateri bolniki morajo biti obravnavani tudi v času stavke in ti seveda tudi bodo.

Kot je povedala strokovna direktorica mariborske bolnišnice Darja Arko, natančnega števila zdravnikov, ki bodo stavkali, ne poznajo, ker se jih večina ni opredelila. Po današnjih informacijah vodji klinik in predstojnikov oddelkov bodo v torek vsi naročeni bolniki pregledani, saj še ni jasno, ali stavka sploh bo.

"V kolikor stavka bo, pa bo v naslednjih dneh znano, katere ambulante ne bodo delale in kateri posegi bodo odpadli in bodo bolniki o tem obveščeni," je še dodala Arkova.

Celje: prestavili le nekaj nenujih operacij

V celjski bolnišnici so zagotovili normalno delo na zakonsko določenih področjih. Kot je povedala Danijela Gorišek iz službe za odnose z javnostjo, za zdaj še niso začeli s prenaročanjem bolnikov v večjem obsegu, z izjemo nekaj nenujnih operacij v popoldanskem času, ki so jih že preklicali v vsakem primeru, torej tudi če stavke ne bi bilo.

Jesenice: Bolniki v prvem tednu stavke ne bodo občutili

V jeseniški bolnišnici so pojasnili, da zagotavljali najmanj tiste storitve, ki so določene v izjavi o načinu zagotovitve delovnega procesa. Po besedah predstavnice za odnose z javnostjo Irene Micco pričakujejo, da večina bolnikov vsaj v prvem tednu stavke ne bo občutila.

"Posamezne ambulante in nekateri posegi bodo sicer odpovedani, a so bili oziroma bodo bolniki, ki so na te termine naročeni, o odpovedi pravočasno obveščeni po telefonu," je pojasnila in dodala, da bodo za javnost pomembne informacije v času morebitne stavke sproti objavljali na njihovi spletni strani.

Slovenj Gradec: V pričakovanju nezadovoljstva

V.d. direktorice v bolnišnici Slovenj Gradec Jasna Uranjek je povedala, da s strani ustanovitelja niso dobili nobenih navodil, kako in kaj. Danes so že opravili izredni sestanek s predstojniki oddelkov, ki so zagotovili, da imajo pripravljena programa za oba primera, torej če stavke ne bi bilo in če bo.

V času stavke bo delo organizirano tako, da bo za bolnike najmanj moteče. Kljub temu danes še niso odpovedovali ali prelagali operacij ali pregledov, zato v torek pričakujejo nekaj težav in nezadovoljstva.

Murska Sobota: Večjih sprememb do petka ne bo 

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je povedal, da imajo pripravljene različne scenarije, zdaj pa spremljajo dogajanje in se mu prilagajajo. Vsaj še do petka ne pričakujejo večjih sprememb, nato pa bi že lahko pričelo prihajati do izpada. Za zdaj bolnikov niso obveščali o morebitnih preložitvah pregledov in operacij, je pa scenarij pripravljen tudi za tak primer. Vseeno bolnikov lahko v torek v primeru stavke normalno opravijo obisk pri njih.

Nova Gorica: Povečanje ekip v urgentnem centru

V novogoriški bolnišnici so po besedah direktorice Nataše Fikfak prav tako pripravili natančen program aktivnosti, zaradi predvidenega povečanja dela v urgentnem centru pa bodo tam povečali število ekip. Kot je povedala, za zdaj niso odjavljali rednih ambulant in naročenih operativnih posegov, kar bo potrebno v primeru daljšega obdobja stavke.

Ptuj: Bojijo se katastrofe

Najbolj se, kot kaže, stavke bojijo v ptujski bolnišnici, ki je že tako kadrovsko najbolj podhranjena v Sloveniji. Kot je povedal direktor Andrej Levanič, je za njih vsak scenarij, ki ne poteka v običajni obliki, "pot v katastrofo". Že samo zaradi pomanjkanja anesteziologov lahko v celoti padeta kirurški in ginekološki operativni program.

Kot je dejal, so samo za ta teden odpovedali okoli polovico oziroma 20 nenujnih operacij. "Če bi se stvari nadaljevale, bi naslednji teden morali takšne operacije odpovedati v celoti. Največ težav bi imeli z zagotavljanjem 24-urne službe na internem oddelku in če bi se v celoti držali stavkovnih pravil, kadra ne bi imeli niti za pokritje urgentnih primerov," je dejal Levanič.