Odštevanje do stavke

VIDEO: Odločitev je padla: stavka bo

T.L./STA
7. 11. 2016, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med Fidesom in vladno pogajalsko ekipo je prišlo do zbližanja stališč, stavka pa se bo zgodila, saj niso našli skupnega jezika glede plačnega sistema.

Bobo
Stavka bo.

Ugibanje je konec: zdravniki v torek začenjajo s stavko, je sklenil glavni odbor sindikata Fides. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob 16. uri na glavni odbor sindikata odšel brez podpisanega memoranduma, odbor pa se je odločil za stavko.

Kot so poročali, je danes v pogajanjih med Fidesom in vladno stranjo prišlo do zbližanja stališč, predvsem na področju standardov in normativov, medtem ko se še niso uspeli dogovoriti okoli spremembe plačnega sistema. 

Kuštrin je pričakoval, da če bi vlada želela preprečiti stavko, bo sprejela sklep, da bo v času zamrznitve stavke poslala v DZ zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Že pred sejo glavnega odbora sindikata je Kuštrin izrazil mnenje, da stavka bo, "ker ne kupujemo mačke v žaklju".

Če pa bi vlada prišla s protipredlogom, ki bi bil za Fides sprejemljiv, lahko do 7. ure zjutraj podpišejo memorandum o zamrznitvi stavke. "Ne pristajamo pa na trditve, da vlado spravljamo v stisko, če do sedaj na tem ni naredila nič," je še dodal.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob prekinitvi pogajanj dejala, da so "zelo zbližali stališča v delu standardov in normativov in njihove uveljavitve".

To je potrdil tudi Kuštrin. Ob tem je opozoril, da vladna stran priznava standarde in normative iz modre knjige, odprto vprašanje pa ostaja glede variabilnega dela plač, pri čemer pa vlada nima protipredloga. "Pričakujemo, da bo vlada predlagala svoj model ali pa da se v dogovoru o zamrznitvi stavke dogovorimo, na kakšen način bodo nagrajeni tisti zdravniki, ki presegajo standarde in normative," je povedal medijem.