Capricia Penavić Marshall

S Trumpom Slovenka, s Clintonovo v Belo hišo Hrvatica

J.P.
7. 11. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najmočnejša hrvaška vez z Belo hišo v času mandatov Billa Clintona in Baracka Obame je bila Hrvatica Capricia Penavić Marshall. To bi se kaj lahko ponovilo.

Reuters
Capricia Penavić Marshall med uradnim obiskom v letalskem oporišču Andrews Air Force Base v Maryland 13. marca 2012.

Čeprav je Capricia Penavić Marshall formalno bila le osebna asistentka Hillary Clinton (pisalo se je leto 1993, ko je nastopila funkcijo) – leta 2009 je prisegla kot šefinja protokola v Beli hiši –, je v resnici njena dobra prijateljica. Nekateri celo pravijo, da je bila druga mati Chelsea Clinton.

Že od samega začetka

Pri kampanji Clintonove sodeluje že od samega začetka. Njen doprinos deloma razkrivajo razkrita elektronska sporočila – večina se jih ukvarja z organizacijo kampanje, zbiranjem denarja, ipd. Kampanji je tako predana, da je svojo hišo v Washingtonu celo ponudila za recepcije in nastanitve.

Penavić Marshallowa je bila Hillaryjina tiha sodelavka vse do leta 2012, ko jo je takrat kot državna sekretarka v Zagrebu predstavila kot v ameriški administraciji najvišje uvrščeno Hrvatico in svojo prijateljico.

Hrvaščine ne govori. Njena mati je iz Mehike, doma so govorili angleško, v Clevelandu je bila del tamkajšnje hrvaške skupnosti. 

»Oče je leta 1959 v Združene države Amerike odšel iz političnih razlogov. Iskal je novo, boljšo življenje. Mislim, da ga je našel, a nikoli ni pozabil, od kje prihaja. Zelo sem ponosna, da mi je privzgojil običaje, ki so postali sestavni del mojega življenja, in me kot otroka vodil v Hercegovino,« je povedala ob inavguracije hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Osvojil jo je Bill Clinton

Hrvaščine ne govori. Njena mati je iz Mehike, doma so govorili angleško, v Clevelandu je bila del tamkajšnje hrvaške skupnosti. Oče jo je okužil s politiko, čeprav so bili njeni pogledi v popolnem nasprotju z njegovimi – oče je podpiral republikance, ona demokrate. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na sceno prišel Bill Clinton in osvojil Capricio. Kaj pa očeta? »Pokazala sem mu videoposnetek njegovega govora. Takoj je rekel, da je on pravi, da bo premagal Georgea Busha.« To je bila potrditev, da je načrt, ki ga je skovala, pravi.

Prevzela jo je žena

Odločila se je, da bo delala za njega. Kot mlada odvetnica se je odpravila v Arkansas, da bi Clintona spravila v Belo hišo. Načrt pa se ji je hitro spremenil, ko je spoznala njegovo ženo Hillary.

»Nihče ni hotel delati z zakoncem, vsi so hoteli delati za kandidata, a me je Hillary navdušila: bila je med stotimi najboljšimi ameriškimi odvetniki in polna energije. Njena agenda in program sta bila odlična. Takrat sem se odločila, da želim pomagati njej, da bo lahko pomagala njemu. V njeni ekipi je bilo le malo ljudi, tako da sem delala vse,« se začetka sodelovanja, ki je preraslo v prijateljstvo, spominja Capricia.

Obe družini skupaj preživljata počitnice (z možem kardiologom imata sina). Preko nje se je Hillary veliko naučila o Hrvaški, še posebej v času vojne.

Pred tremi leti se je odpovedala položaju šefinje protokola v Beli hiši – ocenila je, da je čas, da Clintonovim spet pomaga priti nazaj na vrh piramide.