V težavah

VIDEO: Zaradi govora je Melania (znova) potrebovala pomoč

T.L.
4. 11. 2016, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Melania se je zavzela proti nadlegovanju in zmerjanju preko družbenih omrežjih, številni pa so jo ob tem opomnili, naj začne z delom kar doma.

Profimedia
Melania Trump

Med predsedniško kampanjo Donalda Trumpa je ostajala žena Melania Trump v ozadju, kljub temu pa se ob skoraj vsaki priložnosti, ko spregovori, znajde v težavah. Po škandalu na julijski republikanski konvenciji, ko si je za svoj govor "sposodila" dele starejšega govora aktualne prve dame Michelle Obama, se je Melania umaknila z odrov. Ker pa Trump ni uspel pridobiti naklonjenosti ženskih volivk, je zadnje dni pred volitvami v boj že večkrat poslal ženo Melanio.

Našla je svoje poslanstvo in zašla v težave

Poročali smo o Melanijinem četrtkovem govoru v Pennsylvaniji, v katerem je govorila o svojem prihodu v ZDA in o nalogah, ki bi se jim posvetila, v kolikor bi postala prva dama. Kot je poudarila, bi se borila proti nasilništvu in zastraševanju na internetu, še posebej na družbenih omrežjih, prizadevala bi si za več spoštovanja v komunikacijah. "Moramo najti boljše načine, da bi se pogovarjali med sabo," je dejala med drugim Melania. Na tej točki pa se je že znašla v težavah.

Ameriški mediji in družbena omrežja so namreč takoj po govoru preplavili odzivi, češ, Melania bi se borila proti nasilništvu na spletu, medtem ko njen mož Donald na twitterju nikoli ni in tudi ne izbira besed za svoje nasprotnike, in vse tiste, ki se z njim ne strinjajo ali ga ne podpirajo. 

"Melania poziva k večji spodobnosti na družbenih medijih. Ves čas mi je rojilo po glavi vprašanje: 'Ali si srečala Donalda Trumpa?'" je na twitterju zapisala Karen. Drugi so Melanijo spomnili, da medtem, ko je govorila o družabnim medijih, pozabila omeniti "infantilno zasvojenost njenega moža". Časnik New York Times je objavil seznam, ki vsebuje 285 ljudi, držav in in drugih stvari, o katerih se je Trump na twitterju izražal žaljivo. Seznam odzivov na Melanijino izbrano "poslanstvo" bi lahko še dopolnjevali.  

Profimedia
Melania Trump na vprašanja novinarjev ni odgovarjala.

Druga točka, ki jo po Melanijinem govoru izpostavljajo ameriški mediji, so številke o revnih ženskah v ZDA in številu ljudi, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja, ki jih je navedla.

Da ima Melania težave z ameriškim naglasom, je že splošno znano. Ali je zaradi neznanja med govorom razglasila, da v revščini v ZDA živi 50 milijonov ameriških žensk, brez zavarovanja pa 60 milijonov ljudi ali je šlo za načrten prikaz "črne ameriške realnosti", ki bi se z izvolitvijo Trumpa spremenila, ne bomo nikoli izvedeli. So pa po govoru nekateri ameriški mediji takoj opozorili, da Melanijine številke ne držijo.

Profimedia
Melania Trump je našla svoje poslanstvo: boj proti spletnemu nadlegovanju in zmerjanju.

Septembrsko poročilo ustanove Kaiser Family Foundation report za konec leta 2015 kaže, da je brez zdravstvenega zavarovanja 28,5 milijona mlajših Američanov. Ob tem časnik Washington Post zapiše, da ni smiselno, da bi Trumpova predsedniška kampanja zmanjšala število nezavarovanih Američanov, hkrati pa prikazovala, kako slabo je stanje v državi ter da se številke, ki jih je Melania predstavila, zdijo "malce sumljive". Iz Trumpove predsedniške kampanje so časniku posredovali vnaprej pripravljene poudarke Melanijinega govora. V zapisu se nahajata številki 15 milijonov in 16 milijonov. V časniku so zaključili, da je pomota očitno povezana z Melanijinimi težavami z angleškim jezikom. 

Trumpova kampanja pa se je morala znova zagovarjati zaradi očitkov o plagiatorstvu. Melania je namreč uporabila izraz "if you could dream it, you could become it"oziroma slovensko različico "kar lahko sanjaš, lahko tudi postaneš", ki ga je leta 2011 pogosto uporabljala - nekdanja žena Donalda Trumpa Marla Maples. V štabu Donalda Trumpa so v odzivu dejali, da gre za zelo splošno izjavo, ki se pojavlja tudi na plakatih.