Zunaj rešetk

Brez uradnih dokazil ni odloga zapora

Janja Ambrožič/Dolenjski list
4. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kako se obsojenci izmikajo zaporu? In koliko je »Igorjev Bavčarjev«, preveč bolnih, da bi šli v zapor, a dovolj zdravih, da igrajo košarko?

T.J.G., arhiv DL
Za zapornike na Dobu je pristojen trebanjski zdravstveni dom.

STA
Eden najbolj odmevnih primerov izmika prestajanju zaporne kazni je vsekakor Igor Bavčar.

Zanimalo nas je, kako je poskrbljeno za zdravstveno oskrbo v našem največjem zaporu na Dobu in kako je z zdravniškimi potrdili o nezmožnosti prestajanja kazni.

Iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) so sporočili, da v zaporih regionalni zdravstveni domovi (v primeru Doba je to ZD Trebnje) zagotavljajo ambulanto splošnega zdravnika, psihiatra, center za odvisnost, zobozdravnika in ginekološko ambulanto za obsojenke.

Trenutno je na prekinitvi kazni iz zdravstvenih razlogov osem oseb, ki bi sicer morale biti na Dobu, v zadnjih petih letih pa zaradi prepozne zdravstvene pomoči v tem zaporu ni umrl nihče.

Bolnišnično potrdilo

»O tem, ali bo oseba glede na svoje zdravstveno stanje začela prestajati kazen zapora, odloča sodnik pristojnega okrožnega sodišča. Potem ko oseba že nastopi kazen zapora, pa o prekinitvi kazni iz razlogov, povezanih z zdravstvenim stanjem obsojenca, odloča direktor zapora,« so pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Izpuščeni zaradi zdravja

Podatka nimajo ali pa zanj niso pristojni ne na ministrstvu za pravosodje ne na UIKS. Slednji so nas napotili na sodišče, a so z vrhovnega odgovorili, da te informacije nimajo. 

Od lani velja, da mora obsojenec ob odložitvi oziroma prekinitvi kazni predložiti posebno zdravniško potrdilo, kar mora storiti vsak mesec. Če sodnik na podlagi prošnje obsojenca pred njegovim nastopom kazni dvomi, da bodo v zaporu lahko zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo, lahko sodišče pridobi mnenje posebne zdravniške komisije, ki jo imenuje ministrica za zdravje. Mnenje komisije lahko sodišče oziroma direktor zavoda pridobi tudi v primeru suma zlorabe instituta odložitve oziroma prekinitve kazni.

Glede zastaranja izvršitve kazni veljajo različni roki, odvisni od dolžine kazni zapora, ki je bila s sodbo izrečena. »Zastaralni roki se gibljejo med šest let od obsodbe (zapor do enega leta) in petdeset let (tridesetletna zaporna kazen, če gre za kaznivo dejanje, ki ni nezastarljivo),« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da se zastaranje izvršitve kazni začne tistega dne, ko postane sodba pravnomočna in ne teče v času, ko se po zakonu kazen ne sme izvršiti, od lani pa velja, da zastaranje ne teče tudi v času odložitve izvršitve kazni zapora.

pop tv
Posnetek, ki je pod vprašaj postavil Bavčarjevo slabo zdravstveno stanje.

Razlogi za odlog

Čeprav se največ govori o zdravstvenih razlogih za odlog, pa zakon predvideva še osem drugih razlogov. Eden izmed njih je smrt ali hujša bolezen v ožji družini obsojenca in je nujno potrebna njegova pomoč, enako velja tudi za nujna poljska ali sezonska dela, ki jih je povzročila naravna ali kakšna druga nesreča in jih ni mogoče opraviti brez obsojenčeve pomoči. Utemeljena razloga sta tudi, da mora opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi, ali da mora končati šolo ali opraviti izpit, za katerega se je pripravljal. Zakonodaja navaja tudi razlog, da mora poskrbeti za varstvo in vzgojo otrok, ali v primerih, ko bi se lahko bistveno poslabšale bivanjske razmere njegove družine, posebni pogoji veljajo tudi za noseče obsojenke ali obsojene mlade mamice. Kot zadnji razlog zakon navaja, da je odlog obsojencu dovoljen tudi zato, da dokonča program zdravljenja odvisnosti, v katerega je vključen, in bi njegova prekinitev ogrozila uspešno dokončanje programa, če to predlaga pristojni center.