Svet

Nova španska vlada se predstavi

G.G./STA
3. 11. 2016, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Španski premier Mariano Rajoy je nocoj v Madridu predstavil svojo novo vlado. Vodenje zunanjega ministrstva je zaupal strokovnjaku za evropske zadeve Alfonsu Dastisu Quecedu, na gospodarskem in finančnem resorju pa je obdržal ministra iz svoje prejšnje vlade.

Reuters
Rajoyeva nova vlada šteje 13 ministrov, med njimi je pet žensk.

61-letni Quecedo, ki je bil od leta 2011 španski veleposlanik pri EU, bo na položaju zunanjega ministra nasledil 72-letnega Joseja Manuela Garcio-Margalla, ki je špansko diplomacijo vodil od leta 2011.

Minister za gospodarstvo Luis de Guindos in minister za finance Cristobal Montoro sta obdržala svoja položaja iz prejšnje vlade. Rajoy je obdržal tudi ministrico za delo Fatimo Banez.

Obrambno ministrstvo bo vodila 50-letna Maria Dolores de Cospedal, ki je številka dve v vladajoči Ljudski stranki (PP). Notranje zadeve bo prevzel 59-letni nekdanji župan Seville Juan Ignacio Zoido.

Španski parlament je v soboto izglasoval zaupnico Rajoyu, s čimer se je končala deset mesecev trajajoča politična kriza. Španija je tako znova dobila vlado s polnimi pooblastili, saj je Rajoyeva dosedanja vlada od decembra lani opravljala le tekoče posle. Po rednih volitvah decembra lani namreč nobeni stranki ni uspelo oblikovati vlade, zato so junija sledile predčasne volitve.

Na obojih je zmagala že doslej vladajoča Ljudska stranka, a ni dobila absolutne večine, obenem pa ji ni uspelo oblikovati koalicije za sestavo vlade.

Šele po odločitvi socialistov prejšnjo nedeljo, da ne bodo več blokirali poskusov sestave vlade, se je PP odprla pot za oblikovanje manjšinske vlade.