Slovenska sloga

Kdo je naščuval Janka Vebra?

lt
3. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanec Socialnih demokratov Janko Veber še vedno deluje v poslanski skupini te stranke in ostaja njen podpredsednik, a ob tem že snuje društvo Slovenska sloga. Kje se je zgodil prelom?

STA
Veber je kot minister za obrambo preprečil prodajo Telekoma, po pritiskih in interpelaciji je s te funkcije odstopil.

Med najzanimivejšimi in medijsko povsem preslišanimi je globoka razpoka slovenskega političnega razreda, ki jo je v enačbo vneslo društvo Slovenska sloga. Gre za projekt nekdanjega obrambnega ministra Janka Vebra, ki je to funkcijo moral zapustiti, potem ko je preprečil prodajo Telekoma Slovenije Nemcem. Veber ostaja poslanec Socialnih demokratov in presenetljivo celo njihov podpredsednik, a zdi se, da je strankarsko izkaznico pospravil globoko v predal, če je ni v navalu jeze celo raztrgal.

Glavni operativec – Golob

STA
Golob je hkrati prepoznaven kot kritik privatizacije državne srebrnine in kot tisti, ki pove marsikatero tehtno čez način njenega upravljanja, ko je še v državni lasti.

Kot podpredsednika Slovenske sloge njena uradna stran navaja nekdanjega direktorja Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami Marka Goloba, ki ga je na to funkcijo imenovala vlada Boruta Pahorja, z nje pa ga je zaradi prekoračitve pooblastil razrešila kasnejša vlada Janeza Janše.

Glede njegovega delovanja v tej vlogi krožijo mešana mnenja. Nekateri mu očitajo korupcijo pod krinko strokovnosti in da ni prodal Mercatorja, ko je bil ta še nekaj vreden. Nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić ga je svoj čas obtožila, da smo čez noč izgubili 43 milijonov evrov, ko je Golob prisilil Pošto Slovenije, Gen energijo in Eles, da dokapitalizirajo Novo kreditno banko Maribor. Drugi Goloba cenijo kot aktivista proti privatizaciji, ki dobro pozna ozadje upravljanja slovenskega državnega premoženja in zato tehtno kritizira odsotnost strokovnega upravljanja in razvojne strategije pri upravljanju z državno srebrnino.

Jamnik kot mož, ki upravlja z državno srebrnino

STA
Veber se je z vsemi topovi spravil na Jamnika, ki je sicer sprejemljiv tako za konzervativce kot liberalce, ker je nečak Brede Pečan, pa ga imajo za "svojega" tudi socialdemokrati.

Zdaj se je Golob – očitno s pomočjo poslanca Vebra – spravil na tako imenovano pajkovo mrežo človeka mnogih funkcij – Boruta Jamnika. »Jamnik je namreč 'smooth operator' slovenskega državnega sektorja, človek pajek, ki v ozadju neslišno plete mrežo v nadzornih svetih in upravah slovenskih državnih podjetij,« je Golob pred dobrim letom zapisal na enem od novičarskih blogov.

»Slovenski politični razred nima poleg lastnega preživetja večinoma nikakršne vizije, da o kakšni resni strategiji, ki bi bila podlaga za koordinirano operativno delovanje države, niti ne govorimo. Profil, kot je Jamnik, je v teh pogojih pravzaprav vsem koristen,« sklepa Golob in misel poetično zaključi, češ da »ob koncu mandata politiki odidejo, Jamnik pa ostane«.

Jamnik je zapravil priložnost se izkazati kot upravljavec

Slovenska sloga je društvo, ki politično deluje v sklopu tem pravne države, političnega sistema in strateškega ekonomskega razvoja. Na svoji spletni strani objavljajo poslanska vprašanja Janka Vebra, ki je tudi njihov predsednik.

»Problem Boruta Jamnika je, da se vsi ukvarjamo z njegovo pajkovo mrežo, nihče pa se ne vpraša, kako so upravljana podjetja in kako uspešno so naložena sredstva,« je še zapisal Golob, ki ost svoje kritike uperja predvsem v strokovno raven upravljanja državnega premoženja: »Ker je bolj pomembno, da je v nadzornem svetu in upravi 'naš' kot pa nekdo sposoben in avtonomen.«

V tem grmu tudi tiči zajec zadnje Vebrove ofenzive na Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS): »Vsi člani nadzornega sveta SDH in uprave SDH, ki jih je potrdil Državni zbor RS, so pred imenovanjem plačali popolnoma zasebnemu društvu Boruta Jamnika ZNS najmanj 1000 evrov.«

»Če posamezni 'licencirani' nadzorniki niso poslušni Borutu Jamniku, odletijo,« na svojem Facebook profilu sklepa Veber.