Kritični poslanec

Veber s hudimi obtožbami nad Cerarja

mk
2. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Janko Veber, ki je bil aprila lani razrešen z mesta ministra za obrambo in se je vrnil v poslanske klopi, na svojem facebook profilu premierja Cerarja in njegov krog obtožuje korupcije.

bobo
Veber pravi, da iz državnih energetskih podjetij, ki jih upravlja SDH, na veliko odteka denar.

Obtožbe: »Papež uporablja vpliv Cerarja za lobiranja. Posameznikom iz energetike zagotavlja njegovo podporo pri imenovanjih v slovenski energetiki. V zameno je dobil od njih posle,« je zapisal na facebooku. 

Odkar ni več minister, ima poslanec Veber že nekaj časa izjemno kritično mnenje o delovanju vlade. Predsednika vlade v svojih zadnjih obtožbah povezuje z Antonom Papežem, za katerega pravi, da je lobist nemške energetske firme RWE.

Papež je tudi član strateškega sveta za gospodarstvo pri predsedniku vlade in direktor firme Interenergo, ki je v lasti omenjene RWE. To podjetje pa se zanima tudi za nakup Dravskih elektrarn. Te so v lasti HSE, ki jih vodi Gorazd Skubin iz SMC. Kot je zapisal Veber, je Papež v času Cerarjeve vlade prejel že več kot 37 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. »Prej z državo nikoli ni posloval,« je dodal.

Neprijavljeno lobiranje

Kot pravi Veber, Papež tudi lobira za pridobitev izjemno dragega posla izgradnje drugega tira Koper–Divača. V ta namen naj bi skliceval sestanke na ministrstvih, čeprav se njegova firma sploh ne ukvarja s financiranjem železniške infrastrukture. Za sestanke pa naj bi se dogovarjal prek avtoritete Mira Cerarja. Slednjemu Veber očita kršenje zakonodaje, saj svojih vsakodnevnih sestankov s Papežem ne navaja kot lobističnih stikov.

STA
Anton Papež naj bi vsak dan sestankoval in lobiral pri Cerarju.

Cerar ne želi menjav v SDH

Veber pa Cerarja tudi obtožuje, da ne želi zamenjati nadzornikov v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ker mu ti omogočajo pridobivanje zasebnih poslov ljudi iz njegovega interesnega kroga, med katere naj bi sodil tudi Papež. »Dr. Miro Cerar ne ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in ne zamenja nadzornega sveta in uprave SDH zaradi svojih osebnih interesov in povezav,« je še zapisal Veber.

Poslanec, ki je še vedno podpredsednik SD, s svojimi izjemno kritičnimi komentarji in obtožbami vsekakor preseneča. V ozadju razkrivanja sumljivih poslov pa se verjetno skrivajo zamere, ki jih goji do koalicijskih partnerjev. Ti so ga aprila razrešili z mesta ministra za obrambo.