Ustrahovanje

SDS od odpadnika Andreja Čuša zahteva 8000 evrov

G.G./STA
2. 11. 2016, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stranka SDS od nekdanjega poslanskega kolega Andreja Čuša s tožbo zahteva povrnitev stroškov za volilno kampanjo v višini dobrih 8000 evrov.

Mediaspeed
Andrej Čuš (levo) je izstopil iz SDS.
Okrajno sodišče na Ptuju je samostojnega poslanca, ki je SDS zapustil maja, pozvalo k odgovoru na tožbo, je poročal Kanal A. Čuš meni, da SDS za to nima podlage in da je kot poslanec odgovoren le volivcem.

Čuša je po odhodu SDS spomnila na zavezo, da bo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS povrnil sorazmerni del stroškov iz volilne kampanje. To po njihovih ocenah znaša 8000 evrov. Pozvali so ga še, naj v skladu z zavezo v pogodbi odstopi s funkcije poslanca ter napovedali, da bodo v primeru neizpolnitve zavez dolg sodno izterjali.

Čuš je v odgovoru na tožbo ocenil da gre za neposreden napad na demokracijo in ustavo. Spomnil je na 82. člen ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Tudi dekan pravne fakultete Miha Juhart je za Kanal A danes ocenil, da je takšna vnaprejšnja zaveza glede odstopa poslanca v nasprotju z omenjenim členom ustave. Tako je prepovedana in nima pravnih učinkov, ugotavlja. Če bo sodišče ugotovilo, da tudi določilo glede povrnitve stroškov ni v skladu z moralnimi normami, bo verjetno tudi v tem delu pogodba neveljavna, meni Juhart.

Poskus ustrahovanja

Čuš je v odgovoru sodišču poudaril, da je vseskozi upošteval dogovore in stranki od avgusta 2014 do izstopa že samo z mesečnimi donacijami nakazal skupaj dobrih 2000 evrov. Po njegovih ocenah ga SDS s pozivom po povrnitvi stroškov volilne kampanje nagovarja h kršenju volilne zakonodaje in kaznivemu dejanju, saj da je volilni račun že zdavnaj zaprt, kampanja pa nima upnikov in dolžnikov.

Poslanec je še poudaril, da je v okraju, kjer je bil izvoljen, prejel veliko podpore in so nekateri tudi izstopili iz stranke. Na tožbo gleda kot na proces ustrahovanja in discipliniranja strankarskih vrst, saj da si vključno z njim nekateri želijo sprememb in več sodelovanja v slovenski politiki. Še vedno meni, da je imela SDS dober predvolilni program, a v njem ni nobenega poglavja o tem, "da bomo s časovnim strojem skakali v preteklost, se kregali ter delili na bele in rdeče na dnevni bazi".

Čuš mora skupaj z obrazložitvijo na tožbo SDS odgovoriti v 30 dneh od njene vročitve. V nasprotnem primeru bo sodišče izdalo sodbo, s katero bo tožbenemu zahtevku ugodilo, je navedeno v pozivu sodišča iz 28. septembra. Poslanec je pojasnil, da je poziv prejel pred približno desetimi dnevi in namerava nanj odgovoriti v četrtek.

Bodo terjali tudi Laha?

Pričakovati je, da bo SDS po podobni poti kot od Čuša izpolnitev podpisanih zavez terjala tudi od poslanca Zvonka Laha, ki je SDS zapustil avgusta.