Razkrivamo

Pahor papežu obljubil verouk v šolah

Luka Tetičkovič
2. 11. 2016, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Obisk predsednika republike Boruta Pahorja pri Svetem sedežu smo proslavljali kot prvi tovrstni obisk v samostojni Sloveniji. Kaj je moral Pahor obljubiti zanj?

STA
Sveti sedež glede osrednje točke šolstva ni pripravljen popuščati.

Po Pahorjevih besedah je bil Papež Frančišek na pogovorih ljubezniv, tako na tistih, ki jih je spremljala uradna delegacija, kot takrat, ko sta se pogovarjala na štiri oči. O čem sta govorila zasebno, ostaja zavito v tančico skrivnosti, smo pa medtem izvedeli, da je vsebina zasebne avdience na ministrstvu za zunanje zadeve sprožila nemalo hude krvi.

STA
V zameno za papežev obisk naj bi pontifikatu obljubil uvedbo verouka v javno šolstvo.

Nerešena vprašanja

»Zdi se, da je po ureditvi dolgoletnih zapletov z rezidenco papeškega nuncija v Ljubljani osrednja točka šolstvo, ki ni urejeno po konceptih in zahtevah vatikanske države in z njo Katoliške cerkve v Sloveniji,« je z visokega srečanja za osrednji slovenski časnik poročal dopisnik Tone Hočevar. Po njegovih besedah je Pahor po pogovorih omenil, da ni nobenega vprašanja, ki ne bi moglo biti predmet dialoga. »Šolstvo in še nekatera vprašanja zahtevajo veliko dialoga, hkrati tudi spoštovanje slovenskih ustavnih okvirov, sta ugotovila sogovornika,« poroča Hočevar v tekstu, ki se med vrsticami bere kot pogovor o možnosti uvedbe verouka v javni šolski sistem.

Ustava: Slovenska ustava staršem zagotavlja pravico, da v skladu s svojimi prepričanji otrokom zagotavljajo versko in moralno vzgojo, če je to v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter njegovo svobodo vesti. Vendar ustava državo ločuje od verskih skupnosti, zato se verouk ne more izvajati v času rednega pouka. 

Papeški obisk kot nagovor mladih

Iz tega razloga se je na nas obrnil priznan diplomatski strokovnjak, ki je bil pripravljen govoriti le pod krinko anonimnosti. Trdi, da je Pahor na zasebni avdienci papežu dobesedno obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da v slovenskem političnem prostoru znova odpre vprašanje verouka v javnem šolstvu. Papež pa je v zameno prisluhnil Pahorjevemu vabilu k obisku Slovenije. Kot primeren kraj in trenutek za visoki obisk se omenja festival mladih v Stični. Udeležence tega je Pahor nagovoril letos in skupaj z njimi podpisal vabilo papežu na uraden obisk, tema pa naj bi bilo predvsem nagovarjanje mladih.

»Pahorjeve besede bo Vatikan izkoristil kot vzvod diplomatskega pritiska na Slovenijo, naj glede teh vprašanj (verouka, op. a) maksimalno izpolni težnje Rimokatoliške cerkve,« je Pahorjevo ravnanje na lastno pest za Svet24 komentiral visok diplomatski vir. Obenem tudi opozarja, da so Pahorju v Vatikanu vrata enkrat že zaprli. Prejšnjega papeža Benedikta XVI. je namreč poskušal obiskati še kot predsednik vlade, a so ga namesto papeža takrat sprejeli nižji uradniki.

STA
Pahor in papež Frančišek v papeževi zasebni knjižnici.

Kampanja za desne volivce

Naš vir tokratni obisk pripisuje potekajoči Pahorjevi volilni kampanji za naslednji mandat predsednika republike, pri kateri se osredotoča predvsem na desne volivce. Glede tega se je kritično opredelil, da je Pahor pripravljen za svoje zasebne interese na kocko postaviti splošne interese slovenske države in celo njen ustavni red.

Iz kabineta predsednika republike so nam neuradno sporočili, da medijskih objav o svoji dejavnosti ne komentirajo. Njihov uradni odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.