Papež v Sloveniji

Pahor ima dober občutek glede Frančiškovega obiska

G.G./STA
17. 10. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor med obiski rad poprime za delo. Na obisku v Vatikanu pa se je papežem Frančiškom le pogovarjal. Upa pa, da bo Frančišek že prihodnje leto obiskal naše kraje.

STA
Borut Pahor in papež Frančišek sta se pogovarjala predvsem o spravi in mladih.

Pahor je papeža Frančiška povabil na obisk v Slovenijo. Odločitev o tem, kdaj je najprimernejši trenutek za obisk Slovenije je seveda v rokah papeža, je dejal slovenski predsednik, ki dodaja, da ima "dober občutek".

"Dejstvo pa je, da se v Sloveniji dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, segajo široko v regijo, mednarodno skupnost. To je nekaj, kar ga privlači in mislim da ima nove argumente, da morda prihodnje leto obišče Slovenijo," je povedal predsednik republike.

Sam je papežu omenil, da je v Stični nagovoril mlade katoličane in z njimi skupaj podpisal vabilo za obisk Slovenije. Pahor si želi, da bi papež kot državni in cerkveni voditelj ob morebitnem obisku v Sloveniji nagovoril predvsem mlade, zlasti morda tiste v Stični.

STA
Imela naj bi ljubezniv pogovor.

Kako nagovoriti mlade

Predsednik republike se je sicer s papežem pogovarjal predvsem o spravi, ne le tisti, ki zadeva neposredno Slovence, temveč tudi v širšem kontekstu - tudi kot o spravi kot temelju EU, ki je sedaj v neki krizi.

Ob pogovoru o tej temi sta se nato s papežem dotaknila mladih, ki o temeljih oz. razlogih za nastanek EU ne vedo veliko ali vedo premalo. V tej luči sta govorila o tem, kako mlade nagovoriti, da bodo z enim očesom gledali v preteklost, z drugim pa močno in daleč v prihodnost.

STA
Pahor se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

Pahor se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, s katerim sta govorila o odprtih vprašanjih med Slovenijo in Svetim sedežem. Kot je poudaril Pahor, ni nobenega vprašanja, ki ne bi moglo biti predmet dialoga.