Dober tek Slovenija

Ministrica: Pri otrocih smo zaustavili trend debelosti

M.K./STA
17. 10. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na prvi nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti so ugotovili, da se nekateri projekti in cilji pri spodbujanju zdrave prehrane in gibanja že uresničujejo.

STA
Zdrava pogostitev udeležencev konference.

Ministrstvo za zdravje je danes na Brdu pri Kranju pripravilo prvo nacionalno konferenco o prehrani in telesni dejavnosti.

"Dan po svetovnem dnevu hrane začenjamo korake za uresničevanje smelih ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje," je v uvodu izpostavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Spomnila je, da so v programu začrtane desetletne strateške usmeritve za zmanjšanje kroničnih bolezni in debelosti, za več zdravja za vse.

S povezovanjem do zdravje prehrane in telesne aktivnosti Slovencev

Nacionalni program in aktivnosti so dobile svojo celostno podobo in slogan Dober tek Slovenija, ki simbolno nagovarja prebivalce tako k zdravi prehrani kot k telesni dejavnosti. Za dosego skupnih ciljev je nujna uskladitev in povezovanje aktivnosti številnih resorjev, strok, nevladnih organizacij, javnega in zasebnega sektorja, zato je ministrstvo pripravilo današnjo konferenco.

Kot je opozorila ministrica, je treba preprečiti, da bi se pri nas uresničile črne napovedi Svetovne zdravstvene organizacije, da nove generacije otrok ne bodo dosegle pričakovane življenjske dobe svojih staršev.

Še vedno predebelih petina deklet in četrtina fantov

Izboljšanje nekaterih prehranjevalnih navad:
- povečalo se je uživanje sadja
- otroci in mladostniki pogosteje zajtrkujejo,
malo manj kot polovica vsak dan
- manj mladih uživa sladke pijače vsak dan (15 letniki iz 48,% na 28,4 %)
- manj masti, več oljčnega olja
(Vir: Ministrstvo za zdravje) 

Vesela je, da smo v Sloveniji pri otrocih uspeli zaustaviti naraščajoči trend debelosti. Čeprav se ta znižuje, pa je treba nadaljevati z ukrepi, saj ima večjo težo od priporočene še vedno kar petina deklet in četrtina fantov, je opozorila.

Država na različne načine spodbuja zdravo prehranjevanje in telesno dejavnost. Ukrepi, kot so brezplačno razdeljevanje sadja v šolah, spodbujanje zajtrkovanja in pitja vode, subvencionirana prehrana ter brezplačne dodatne ure športne vzgoje so pomembni gradniki sprememb, je ocenila ministrica.

Vidni so že prvi rezultati medresorskega sodelovanja na področju povečanja telesne aktivnosti mladih, je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh ter navedel nadaljnje načrte.

Želijo, da bi bili otroci v osnovnih šolah telesno dejavni vsaj 45 minut vsak dan. Dijake in študente pa nameravajo dodatno spodbuditi k organizirani športni dejavnosti v prostem času. Še naprej bodo vlagali tudi v športno infrastrukturo s ciljem, da bi bil gol, koš ali druga športna infrastruktura prisotna v vsaki vasi.

STA

Za več zdrave prehrane v šolah in vrtcih

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je povedal, da načrtujejo razširitev sheme razdeljevanja sadja, ki deluje v 90 odstotkov šol in v okviru katere letno razdelijo 550 ton sadja. Prihodnje šolsko leto bodo tako uvedli še dostopnost do mleka. Zdravo prehrano v šolah in vrtcih pa spodbujajo tudi s projektom tradicionalnega slovenskega zajtrka in s šolskimi vrtovi.

"S pridelavo hrane se ukvarja 100.000 Slovencev, a še vedno pojemo 35 odstotkov manj sadja in zelenjave od priporočil," je opozoril Židan in poudaril, da želijo ljudi spodbuditi k uživanju hrane iz lokalnega okolja, ki je bolj zdrava in prispeva k ohranjanju kmetijstva. "Zato pojejmo jabolko več, uživajmo lokalno pridelano hrano in bodimo pozorni na poreklo," je pozval.

Kupcem bo v prihodnje v pomoč spletno mesto prehrana.si, kjer bodo dostopne preverjene informacije glede zdrave prehrane. "Naša namera je, da spletni portal z uporabnimi informacijami postane povezovalno stičišče stroke in uporabnikov," je dejala Kolar Celarčeva.