Mojzesov eksodus

Papež kristjane, ki zavračajo begunce, označil za hinavce

G.G./STA
13. 10. 2016, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Papež Frančišek ob tem je spomnil, da je sprejemanje migrantov krščanska dolžnost. Pri tem je opozoril na besedilo iz Mojzesovega eksodusa: "Ne smete storiti krivice tujcu ali ga zatirati, kajti sami ste bili tujci v egiptovski deželi."

Profimedia
"Otroci so prvi med tistimi, ki plačujejo davek emigracij, ki jih skoraj vedno povzročijo nasilje, revščina, okoljske razmere in tudi negativni vidiki globalizacije," je poudaril Frančišek.

"Hinavsko je, da se imaš za kristjana, hkrati pa odganjaš begunca ali kogarkoli, ki potrebuje pomoč. Jezus nas je učil, kaj pomeni biti dober kristjan v priliki o dobrem samaritanu," je dejal papež v Vatikanu na srečanju z nemškimi luteranskimi romarji.

Papež, goreč zagovornik pravic migrantov, sicer sam otrok italijanskih priseljencev v Argentino, je že pred tem izdal sporočilo ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev, ki ga bo katoliška cerkev obeležila 15. januarja. Papež se je v tem sporočilu zavzel za zaščito vseh migrantov, še posebej otrok.

Po podatkih mednarodne dobrodelne organizacije Save the Children je 20 odstotkov od 304.000 migrantov, ki so letos prišli v Italijo in Grčijo, mladoletnih. V Italiji jih je večina brez spremstva odraslih.

Frančišek je opozoril, da sedanji poskusi zaustavitve prihoda novih beguncev in migrantov zgolj krepi mreže tihotapcev ljudi. Po njegovem mnenju bi se morali bolj posvetiti predvsem "družbeni integraciji migrantskih otrok ali pa programom za njihovo varno repatriacijo".