POZVAL K ENOTNOSTI

Papež dejal, da je pohlevnost način življenja

K.A./STA
1. 11. 2016, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Papež Frančišek je ob zaključku obiska na Švedskem danes na nogometnem stadionu v Malmöju daroval mašo, ki se je je udeležilo okoli 15.000 vernikov.

Reuters
Papež Frančišek

Zbrane je pozval k opustitvi dejanj, ki razdvajajo, in pozval k iskanju "vedno novih možnosti, da nadaljujemo po poti enotnosti".

Papež je množici, v kateri so bili številni migranti, dejal, da je pohlevnost način življenja in ravnanja, "ki nas povleče bliže k Jezusu in drug drugemu". "Omogoči nam, da postavimo na stran vse, kar nas ločuje in odtujuje, in omogoči iskanje vedno novih možnosti, da nadaljujemo po poti enotnosti," je dejal Frančišek.

Ob tem je poudaril, da je "zelo zgovoren primer tega dejstvo, da se v vaši državi, ki jo zaznamuje soobstoj precej različnih ljudi, skupaj udeležujemo spominske slovesnosti ob 500. obletnici reformacije".

Katoliški škof v Stockholmu Anders Arborelius, ki se je spreobrnil iz luteranske vere, je Frančiškov pristop označil za stalnega, kljub temu da je v primerjavi s svojimi predhodniki videti napreden. "Papež Frančišek prihaja z druge celine in stvari razlaga na drugačen način, a ne moremo trditi, da je spremenil kar koli glede naukov," je dejal Arborelius.

Papež je podobno sporočilo vernikom namenil že v ponedeljek, na prvi dan obiska. Skupaj z voditelji luteranske cerkve se je v mestu Lund na jugu Švedske udeležil ekumenske molitve v okviru praznovanj 500. obletnice reformacije, ki bo prihodnje leto. Ob tem je dejal, da so katoličani in luteranci s tem stopili na skupno pot sprave. Dodal je, da je bila ločitev neizmeren vir trpljenja in nerazumevanja.

Ob tej priložnosti sta papež in predsednik Svetovne luteranske zveze Munib Younan podpisala tudi skupno izjavo, v kateri med drugim pozivata vse katoliške in luteranske skupnosti, naj s "kreativnostjo in pogumom" zasledujejo cilj enotnosti.

V Malmöju je Frančišek v ponedeljek prisluhnil tudi zgodbam beguncev, ki so zatočišče našli na Švedskem. V tem mestu jih namreč prebiva še posebej veliko.

Spomnil je tudi na skupna prizadevanja luterancev in katoličanov za mir v Kolumbiji, ki ga je označil za dobro novico. Ob tem je pozval k posebni molitvi za Kolumbijo, da bi tam končno dosegli mir, zaobjame pa naj vse države, kjer se soočajo s hudimi konflikti.

Tokratni obisk je drugi obisk poglavarja katoliške cerkve na Švedskem. V 70. letih prejšnjega stoletja so skoraj vsi Švedi pripadali švedski evangeličanski luteranski cerkvi, vendar članstvo od takrat upada. Danes se za člane cerkve izrekata še okoli dve tretjini od nekaj manj kot deset milijonov Švedov. Katolikov je na Švedskem okoli 113.000.