Izjemen podvig

FOTO: Slovenec, ki je uspešno prepešačil Ameriko

Matej Klarič
4. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oliver Tič, 32-letni Konjičan, se je pred približno šestimi meseci odpravil na pot z namenom, da v enem letu prehodi celotne ZDA. Ta podvig pa mu je uspel celo pol leta kasneje, kot je načrtoval.

Facebook
Oliver med potjo v Grand Tetonu

Pretekli teden je tako zaključil svojo pot od Storie v Oregonu na zahodni obali do Yorktowna v zvezni državi Virginija.

Pot po Ameriki ga je vodila skozi deset ameriških zveznih držav: Oregon, Idaho, Montano, Wyoming, Kolorado, Kansas, Misuri, Illinois, Kentucky in Virginijo.

Ko smo Olija the Walkerja, kakor se je sam poimenoval, povprašali, zakaj se je odločil za tako zahtevno pot, je dejal, da je želel poskusiti nekaj novega. »Želel sem pobegniti iz vsakodnevne monotonosti, obenem pa spoznati nove ljudi in novo kulturo.« Že pred tem podvigom je Oliver kar dvakrat prehodil celotno Slovenijo. »Leta 2013 sem prvič prehodil Slovenijo od Lendave do Portoroža, naslednje leto pa od Slovenskih Konjic do Kopra.« Ker pa mu je Slovenija postala premajhna, je že pred sedanjim podvigom potoval po poti TransAmerica in enkrat prečkal tudi gorovje Rocky Mountains, naposled se je odločil, da preizkusi še nekaj večjega in bolj razburljivega. »Želel sem videti, česa sem zmožen, in tako se je rodila ideja, da bi prehodil ZDA.«

Facebook
Izmučeni Oliver na koncu poti v Yorktownu.

Presenečen nad dobrosrčnostjo

Facebook
S takšnim vozičkom je prevažal svojo prtljago po poti.

Oliver pravi, da ga je na poti najbolj presenetila dobrosrčnost Američanov, ki so mu bili na vsakem koraku pripravljeni pomagati s hrano, pijačo in celo z denarjem. Najtežje pa mu je bilo, ko je pred približno enim mesecem ostal brez svojega vozička, s katerim je prevažal svoje stvari. »Pot sem moral nadaljevati le z nahrbtnikom, kar pa je bilo zelo težko, bil sem še bolj fizično izčrpan.«

V nedeljo so Oliverju v domačih Slovenskih Konjicah pripravili lep sprejem ob zaključku poti, ki se ga je udeležilo več sto prijateljev in someščanov, ki so ga navdušeno pozdravili. »Z lahkoto lahko rečem, da je to bilo najlepših šest mesecev v mojem življenju. Pogrešal bom življenje na cesti, zato mislim, da se bom kmalu vrnil na pot z novim projektom,« jim je sporočil Oliver. O prihodnjih načrtih pa je dejal, da naj ostanejo skrivnost. »Šlo bo vsekakor še za nekaj večjega na drugem kontinentu,« je zaključil Oliver.