Zmagoslavje

Čeferin piše zgodovino: Slovenec na čelu Uefe

Andrej Miljković/ J.P./ E.R./ STA
14. 9. 2016, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Atenah dobila novega predsednika. Prvi mož Uefe je postal Aleksander Čeferin. Na 12. izrednem kongresu je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga. Preberite tudi vtise našega posebnega poročevalca Andreja Miljkovića iz Aten.

Reuters
Volilni kongres se je začel ob 9. uri.

Van Praag (68) v javnosti ni imel veliko podpore, ob belgijski in nizozemski zvezi ga je podprla še angleška, medtem ko je Čeferina (48) javno podprlo že več kot 30 od skupno 55 članic Uefe. Zmagal je z 42 glasovi.

Čeferin je po razglasitvi dejal, da je zmaga velika čast in velika odgovornost. To mu veliko pomeni in kot je dejal, je nanj ponosna družina in »majhna in lepa« Slovenija. Upa, da bodo tudi drugi. Čeferin, ki ga čaka dvonipolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je tako postal sedmi predsednik Uefe.

Pred glasovanjem pa je imel povedati sledeče:

M24

"Nisem sanjač, sem pragmatik." - Aleksander Čeferin

"Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo," je o široki podpori zvez povedal Čeferin.

Njegov tekmec van Praag pa je menill, da Uefa potrebuje človeka z izkušnjami. "V časih, v katerih živimo, ob vseh težavah, s katerimi se soočamo, ob politiki v Bruslju, Evropski uniji in zunaj nje, posebej pa ob dejstvu, da mora Uefa zmanjšati stroške, potem potrebuješ nekoga z izkušnjami, nekoga, ki lahko začne takoj delati," je dejal Nizozemec.

Zadnji trenutki

Na prizorišču so bili novinarji iz vsega sveta, oba kandidata pa sta imela 15 minut za predstavitev. Prvi je spregovoril Van Praag.

"Tu smo zaradi športa, športa, ki nas združuje. Rad bi postal predsednik, ki bo z vašo podporo igral enako vlogo v svetu nogometa. Predolgo nogometa ni na agendah. Postal je politiziran. Je v interesu denarja, tekmovanja, klubov ... Najprej predstavljamo šport, navijače, moške in ženske, ki trenirajo, da bi igrali nogomet, ga trenirali, ga imeli radi. Mnogo držav nujno potrebuje igrišča, objekte. To sem videl med svojo kampanjo. Ponekod bi potrebovali zagon. Pomagal vam bom, lahko računate name. Uefa bo poslušala države članice, nekaj bo storila z vašimi predlogi," je med drugim dejal van Praag in obljubil, da se bo zavzemal za transparentno, cenejšo, sodobno, enotno, komunikativno Uefo.

Pred njim so predsednišpko mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Sledil mu je Čeferin.

"Odgovornost je moj kompas. Rad bi ustvaril ravnotežje med vsemi deležniki v našem športu, ko bodo vključeni vsi, nihče ne ob izključen. To bo moja osnova, če bom izvoljen. Mnogi so rekli, da sem premlad, neizkušen. Jaz voditelj? Ne vem. Ne morem se označiti za vodjo. Le ljudje oziroma države članice odločajo, ali si vodja, ali ti bodo sledile. Premlad in neizkušen? Ne vem. Star sem skoraj 50 let. Vodim svojo podjetje in NZS. Lahko rečete, da sem mlad in neizkušen, ampak to je nespoštljivo," so bile uvodne besede Čeferina, ki je še enkrat poudaril, da ima pripravljene programe, ki bodo dvignili Uefo na novo raven, do tega pa bo prišel s pomočjo in upoštevanje držav članice.

"Nisem tu, da bi izpostavljal nepravilnosti. Nočem ustvarjati empirija strahu, ko nas bo vsak dan strah. Rad bi izpostavil dobre stvari, ki jih je Uefa počela. In ste jih počeli vi. Želim so normalnega obdobja, pozitivnih stvari, prijateljstva," obljublja prvi mož Nogometne zveze Slovenije, ki je izpostavil, da je kandidat z jasno vizijo ter brez preteklosti v raznih odborih. "Veter sprememb piha skozi Uefo. To je konec enega obdobja in začetek novega."

Za Slovenijo je glas oddal sekretar NZS Aleš Zavrl.

"Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajanje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje," je dejal Čeferin.

Med drugim je dejal tudi, da mora Uefa doseči vse konce sveta in da je nujno, da v nogomet pritegnejo čim več ljudi, ob tem pa ne smejo pozabiti svojih dolžnosti. Da bo Uefa bolj odgovorna in trajnostna. Zanj sta najbolj pomembna dobro upravljanje in transparentnost. Ponosen je, da je član te družine in kandidat za predsednika. Svojo vizijo je strnil z besedami Davida Taylorja: »Najprej nogomet.« To je ideal, za katerega je pripravljen spremeniti svoje življenje, »z vami in za vas«.

Na kongresu so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin.

Enkratno vzdušje po zmagi

Kot je povedal naš posebni poročevalec v Atenah Andrej Miljković, je vzdušje po zmagi slovenskega kandidata Aleksandra Čeferina enkratno. "Ogromno je objemanja, rajanja, čestitk." Slovenija se je samozavestno zapisala na nogometni zemljevid sveta.

Kot pravi naš poročevalec ni bilo veliko takšnih, ki bi pred tajnim glasovanjem podvomili v Čeferinovo zmago, saj je bil naš kandidat preprosto premočan.  Pred glasovanjem so mu neformalno napovedovali od 35 do 40 glasov. 

Pred novinarji

Čeferin je slabo uri po izvolitvi na mesto predsednika Evropske nogometne zveze Uefe prvič v novi vlogi stopil pred novinarje.

Prvo vprašanje je bilo, od kje se je pojavil, saj pred nekaj meseci praktično nihče ni slišal zanj, ter kdo ga je vzpodbudil, da se je podal v kandidaturo.

"Bila je moja odločitev, da sem kandidiral. Ko sem videl, da imam tako veliko podpore, je bilo veliko lažje. Bil je pravi čas za nov obraz na čelu Uefe. Ljudje so rabili spremembe. Videli ste, kaj se je zgodilo danes," je dejal Čeferin.

Prvi mož slovenskega nogometa, ki pa se bo z novo vlogo poslovil od mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, volitve bodo v roku 90 dni, je obljubil, da bo njegov prvi korak v Nyonu, tam je namreč sedež Uefe, srečanje z vsemi zaposlenimi. "Z vsemi bi rad govoril, se jim predstavil."

Še enkrat je poudaril, da se želi usesti s predstavniki vseh 55 nacionalnih zvez, s katerimi bo spregovoril o morebitnih spremembah tekmovanj, o čemer so ga v zadnjih dneh pogosto spraševali. Izpostavil je, da bo zagovarjal omejitev mandata predsednika. Veseli ga, da je večina Evrope verjela vanj, njegove ideje in program, s podporo majhnih in velikih držav bo namreč precej lažje delati.

Dobil je tudi vprašanje, ali bo na naslednjih volitvah, te bodo leta 2019, še enkrat kandidiral, takrat za polni mandat. "Prezgodaj je govoriti o novih volitvah. Naredil bom iz programa, kar bom lahko," pravi ugledni slovenski odvetnik.

O odnosu z zdajšnjim predsednik Fife Giannijem Infantinom je razložil: "Poznam ga, odkar sem predsednik NZS. Bil je dober generalni sekretar Uefe. Vse ostalo so bile imaginacije ljudi in medijev. Če me je podpiral? Upam. Ampak ne vem. Če je nekdanji uslužbenec Uefe menil, da sem dober kandidat, potem že ve, ker pozna organizacijo."

Pravi, da dela v naslednjih mesecih ne bo zmanjkalo. Kot največje probleme evropskega nogometa vidi nameščanje tekem, rasizem, varnost, poudarja pa, da bo treba strožje upoštevati finančni fair play, saj je razkorak med najrevnejšimi in najbogatejšimi klubi vse večji.

Med zadnjimi vprašanji, kaj sporoča rojakom, pa je v slovenščini odvrnil: "Sporočil bi jim, da so tudi majhne držav lahko pomembne. Smo bolj sposobni, kot si priznamo in priznamo drug drugemu. Tudi na drugih področjih lahko igramo pomembne vloge."