Danes še jasno

Slovenijo bo zajelo močno deževje, spustila se bo meja sneženja

J.P./STA
4. 11. 2016, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes bo pretežno jasno, po nižinah bo dopoldne marsikje še megleno. Popoldne se bo v jugozahodnih krajih zmerno pooblačilo. Ponekod bo začel pihati jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 10, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Bobo
Že dopoldne bo na Primorskem in Notranjskem pričelo rahlo deževati, popoldne pa se bo dež okrepil in razširil nad osrednjo Slovenijo.

Ponoči bo od jugozahoda oblačnost naraščala, le na severu in vzhodu bo še delno jasno.

Jutri bo v severovzhodnih krajih deloma sončno, drugod bo pretežno oblačno. Že dopoldne bo na Primorskem in Notranjskem pričelo rahlo deževati, popoldne pa se bo dež okrepil in razširil nad osrednjo Slovenijo. Močno deževje bo trajalo do ponedeljka zjutraj. Vremenoslovci pričakuejjo tudi razlivanja večjih rek, a jakosti teh še ne morejo napovedati. Intenzivno deževje na Arsu napovedujejo predvsem v zahodni, južni in ponekod v osrednji Sloveniji. Povedali so še, da bo glavnina teh padavin že v noči na nedeljo. Predvidoma bo padlo od 80 do 140, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi okoli 200 litrov dežja na kvadratni meter. V severnih in vzhodnih krajih pričakujejo od 50 do 80 milimetrov padavin.

V soboto in nedeljo bo še toplo, potem pa se bo ohladilo. Temperature naj bi se čez dan gibale od pet do deset stopinj Celzija.

Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, v zatišnih legah severne Slovenije okoli 0, ob morju 10, najvišje dnevne pa večinoma od 10 do 16 stopinj Celzija.

Obeti: V noči na nedeljo in v nedeljo bo oblačno s pogostimi padavinami, ponekod tudi nevihtami z močnejšimi nalivi. Razmeroma toplo bo, pihal bo jugozahodnik, ob morju okrepljen jugo. V noči na ponedeljek se bo meja sneženja v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. V ponedeljek bodo padavine oslabele in ponekod prehodno tudi ponehale. Nekoliko hladneje bo.

Vremenska slika: Območje visokega zračnega tlaka nad Balkanom počasi slabi. Nova vremenska motnja je zajela zahodno Evropo in se počasi bliža Alpam. Od severozahoda priteka k nam v višinah postopno spet nekoliko toplejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo večinoma sončno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Popoldne se bo v krajih zahodno od nas oblačnost že povečala. Jutri bo pretežno oblačno. Tekom dneva se bo dež od jugozahoda razširil nad večino sosednjih pokrajin, le v krajih vzhodno od nas bo še deloma sončno. Krepil se bo jugozahodni veter, ob Jadranu jugo.

Biovreme: V prvi polovici dneva vreme večini ljudi ne bo povzročalo težav, v drugi polovici dneva se bodo pri najbolj občutljivih začele pojavljati z vremenom povezane težave. Njihovo spanje v noči na soboto bo moteno. Priporočajo večjo previdnost.