Odzivi na ameriške volitve

Pahor: "Ameriško ljudstvo ima pravico, da odloči o svojem voditelju"

G.G.
9. 11. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zmaga republikanskega kandidata Donalda Trumpa je presenetila tudi nekatere v Sloveniji. Zunanji minister Karl Erjavec ugotavlja, da Trumpa čaka težka naloga pri urejanju odnosov med ZDA in Rusijo. Slovenski premier Miro Cerar pa Trumpu želi uspešno delo, hkrati pa ga veseli, da je Slovenija na nek način dobila prvo damo ZDA.

Bobo
"Ameriško ljudstvo ima pravico, da odloči o svojem voditelju. Ameriško ljudstvo je odločilo," je bil jasen Pahor.
Predsednik SDS Janez Janša je že čestital Donaldu Trumpu na twitterju s fotografijo Ronalda Reagana.

Slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v svojo predsedniško kampanjo vnesel elemente šova za množice, je bil po Trumpovi redkobeseden. Poudaril je, da so ZDA prijateljska država Slovenije. "Imamo zavezništvo v okviru Nata in prizadeval si bom, da bi prijateljstvo, sodelovanje in zavezništvo še poglobili," je bil kar nekoliko skromen Pahor.

Na vprašanje, kdaj bo povabil novega ameriškega predsednika na obisk v Slovenijo, pa je odgovori: "Z ZDA imamo razvejane odnose, politične, gospodarske in druge, in obojestranski obiski so bili od osamosvojitve naprej vedno zelo plodni. Tako pričakujem, da bomo tudi ob Trumpovi izvolitvi hitro in učinkovito razvili učinkovit, zaupen, zaupljiv in trden odnos."

Iz Pahorjevega urada so sporočili, da je slovenski predsednik novoizvoljenemu predsedniku ZDA poslal pismo, v katerem mu je čestital ob izvolitvi in izrazil željo po nadaljevanju odličnih prijateljskih in zavezniških odnosov med državama. V pismu je Pahor izrazil tudi "veselje in ponos, da bo prihodnja prva dama Združenih držav Amerike naša rojakinja, Vaša cenjena soproga Melania Trump."

Cerarja veseli, da je Slovenija na nek način dobila prvo damo ZDA

Bobo
Cerar meni, da Trump že zdaj pozna Slovenijo, še bolje pa da jo bo spoznal.

Novemu ameriškemu predsedniku je čestital slovenski premier Miro Cerar, ki upa, da bo glede na rod prve dame Melanie tudi njen mož bolj seznanjen z dogajanjem v Sloveniji, ki pa jo po njegovem že dobro pozna. 

Nadaljeval je, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral na nek način pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah.

Predvsem pa ZDA s širjenjem demokratičnih vrednot prevzemajo odgovornost do vsega sveta in posebej tudi v odnosu do Evrope. Premier si tudi želi, da bi imela Slovenija še naprej dobre odnose z ZDA in da bi jih še naprej razvijala, ter da bo novi ameriški predsednik kos vsem tem izzivom. Da bo razumel, da morajo ZDA sodelovati z Evropo in s Slovenijo, in da bodo demokratične vrednote, kot jih poznajo zdaj, skupaj širili po vsem svetu, je še povedal Cerar.

STA
Karl Erjavec meni, da bo pomembno, kakšen bo Trumpov odnos do Rusije.

Trumpa čaka ureditev odnosov med ZDA in Rusijo

Ameriške volitve kažejo na veliko delitev volilnega telesa, je že v prvem odzivu na izide ocenil slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Demokrati so vodili ZDA osem let, Hillary Clinton pa je bila predstavnica nadaljevanja te politike, je spomnil Erjavec. Dodal je, da se je določen del volilnega telesa odločil za nekaj novega, kar pa v tem trenutku postavlja veliko odprtih vprašanj. A je slovenski zunanji minister prepričan, da bomo v doglednem času ugotovili, v katero smer bo Trump vodil ZDA in s tem tudi svetovno politiko, zlasti mednarodno.

Kot ugotavlja Erjavec, Trumpa čaka nekaj težkih nalog kar zadeva mednarodno zunanjo politiko. Po Erjavčevem mnenju bo treba čim prej urediti odnose med ZDA in Rusijo, kar da je ključno za razreševanje nekaterih kriz, kot so ukrajinska, kriza v Siriji in Iraku ter boj proti terorizmu. Po Erjavčevih besedah je vsem v interesu, da so odnosi z Rusijo dobri. Zlasti zato, ker je slednja strateški igralec v mednarodni politiki, je tudi v interesu EU, da so odnosi z njo urejeni. 

Kar zadeva odnos med EU in ZDA gre po Erjavčevem mnenju za tradicionalno prijateljstvo, ki izhaja tudi iz časa druge svetovne vojne. Zato pričakuje, da se bo transatlantsko partnerstvo še naprej razvijalo v pravi smeri.

Glede drugih zadev je zdaj težko napovedati, v katero smer bo Trump peljal ZDA, je dejal Erjavec ter obenem spomnil na pomembno vlogo kongresa in senata. Kongres obvladujejo republikanci, a znotraj republikanske stranke ni bilo enotne podpore glede kandidature Trumpa, je dodal Erjavec, ki meni, da je dobro, da bo prva dama Slovenka, od tega pa sicer ne gre preveč pričakovati.

Trump bo imel priložnost, da pokaže, kakšna so njegova resnična stališča

Svet24
Tanja Fajon je bila presenečena nad izidom volitev.

»Osebno bi bila seveda bolj zadovoljna, če bi v Beli hiši kot prva ženska v zgodovini sedela predstavnica demokratov, očitno pa so Trumpovi kontroverzni nastopi prepričali ameriško ljudstvo,« je zapisala Tanja Fajon in dodala, da Trump politična neznanka, zdaj pa bo imel priložnost, »da pokaže, koliko njegovega predvolilnega ustenja je bilo zgolj zabava za javnost in kakšna so njegova resnična stališča kaj so njegova politična orodja in orožja in kako spretno jih bo uporabljal na globalnem parketu.«

Po njenem mnenju potrebujejo ZDA temeljit politični premislek in premik v demokratsko-republikanski polarizaciji, »ki predvsem v času politične kampanje prerašča v čisti šov za množice, medtem pa tragedijam in dramam v ozadju botruje in vlada en sam skupni imenovalec – kapital.«

Na oblasti so zadeve drugačne

Bolj izmuzljiv je bil ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley. Glede Trumpovih določenih spornih napovedi sprememb v ameriški zunanji politiki, zlasti glede predanosti ZDA zavezništvu v Natu, je izpostavil, da je dejansko vladanje nekaj povsem drugega kot kandidiranje. "V ZDA imamo pregovor, da je tvoje stališče glede določenega vprašanja odvisno od tega, kje si. Če si v predvolilni kampanji, potem morda želiš izpostaviti določen vidik, ko pa si na položaju oblasti, so zadeve morda nekoliko drugačne," je dejal