Čistili bodo pred svojim pragom

Trumpu pot do zmage z brexitom tlakovali Britanci

J.P.
9. 11. 2016, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sarah Palin je prepričana, da Trumpova senzacionalna zmaga na ameriških predsedniških volitvah nemalo dolguje ravno Brexitu.

Profimedia
Sarah Palin je prepričana, da bo s Trumpovo zmago ljudstvo prevzelo nadzor.

Milijarder Donald Trump je ameriške volivce prepričal z obljubo, da bo Ameriko spet naredil veliko. Podobnega sporočila so se poslužili tudi zagovorniki tako imenovanega brexita, ki so Britance prepričali, da se bo Veliki Britaniji veliko bolje pisalo zunaj Evropske unije.

Sarah Palin, nekdanja guvernerka Aljaske in zaprisežena republikanka je prepričana, da se je ta duh razširil čez Atlantski ocean in še dodatno okrepil Trumpovo predsedniško kampanjo. Na shodu v New Yorku je povedala: »Vidite, Velika Britanija? Vidite, kako smo se ujeli? Gremo na svoje, ljudje prevzemajo nadzor. Lahko bomo rekli, da nočemo globalizacije, drugim državam pa ne moremo govoriti, kako naj počistijo pred svojim pragom, če tega ne zmoremo sami doma. Zato bomo poskrbeli za dogajanje znotraj naših meja, podobno kot ste to pred kratkim storili vi.«

Reuters
Nigel Farage je Trumpovo zmago na volitvah označil za dogodek, ki je še večji od brexita.

Večji kot brexit

Britanski politik Nigel Farage, nekdanji vodja stranke UKIP in zagovornik brexita, si je danes zjutraj izboril sedež na prvem letalu za Ameriko, da bi se lahko srečal s svojim prijateljem Trumpom, potem ko je potek volitev spremljal v ameriškem veleposlaništvu v Londonu. Tam se je šalil z novinarji in jim povedal, da bi z veseljem sprejel službo, če bi mu jo Trump seveda ponudil – predvsem bi mu godil položaj ameriškega ambasadorja v Evropski uniji. Prepričan je, da bi se v tej vlogi dobro znašel.

Trumpovo zmago na volitvah je označil za dogodek, ki je še večji od brexita.

Podcenjevali bele glasove

Na večer volitev je New York Times Hillary Clinton pripisoval kar 85-odstotno možnost za zmago. Nato pa so se številke v le nekaj urah drastično spremenile. Trumpu so pripisovale 77-odstotno možnost za zmago.

Strokovnjaki bodo neskladje med napovedmi in dejanskim stanjem proučevali še več let. V primeru brexita je bila razlika med napovedmi in dejanskim stanjem le nekaj odstotna.

Le dve večji raziskavi javnega mnenja sta pravilno napovedali izid volitev – vse ostale so zmago pripisovale Clintonovi. Strokovnjaki ocenjujejo, da so pristojni grešili, ker so podcenjevali udeležbo belskega prebivalstva na ruralnih območjih in precenjevali število temnopoltih in milenijskih volivcev. Očitno jih Clintonovi ni uspelo pritegniti v takem številu, kot so upali v njenem volilnem štabu.