Odzivi in čestitke na tujem

Obama povabil Trumpa in poklical Clintonovo

Tjaša Lampret/M.K.
9. 11. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Putin čestital Trumpu za zmago, pričakuje konstruktiven dialog.

Profimedia
Predsednik Barack Obama je sicer v predvolilni kampanji odločno podpiral Clintonovo in bil pogosto kritičen do Trumpa.

Potem ko je Hillary Clinton kljub drugačnim napovedim klonila pred Donaldom Trumpom v predsedniški bitki, se vrstijo odzivi. Tako običajnih ljudi, ki na družbenih omrežjih izražajo svoja mnenja, veselje, žalost ali obup kot tudi pripadnikov politične srenje. Trump se bo sicer v četrtek že srečal z aktualnim predsednikom Barackom Obamo

Obama povabil Trumpa in poklical Clintonovo

Preberite še: Spravljivi Trump obljublja uresničitev ameriških sanj

Obama je v telefonskem pogovoru že čestital Trumpu in ga povabil na srečanje v Belo hišo v četrtek. Poklical pa je tudi poraženko Hillary Clinton in, kot je poročal CNN, izrazil občudovanje za njeno "močno kampanjo".

Obama je danes dejal, da celotne ZDA želijo uspeh novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu. Američani smo najprej domoljubi, "vsi smo v isti ekipi", je dejal pred Belo hišo. Spomnil je, da je Trumpa v četrtek povabil v Belo hišo in dodal, da si želi gladek prenos oblasti kljub "velikim razlikam" med njima.

Obama, ki je v predvolilni kampanji Trumpa označeval za grožnjo demokraciji, je v nagovoru javnosti spomnil, da je danes zgodaj zjutraj po lokalnem času poklical svojega naslednika Trumpa, mu čestital in ga povabil na pogovor v Belo hišo v četrtek.

Čestital je tudi demokratski kandidatki Hillary Clinton, danes pa dejal, da je nanjo ponosen, njeno kandidaturo pa označil za zgodovinsko.

Dodal je, da je opogumljen po prvih Trumpovih izjavah po zmagi. "Nismo najprej demokrati ali republikanci. Najprej smo Američani. Najprej smo domoljubi. Vsi želimo najboljše za našo državo" je dejal Obama. "To sem slišal tudi v Trumpovih izjavah. To sem slišal, ko sem govoril z njim. In to me je opogumilo," je dodal.

Podpornike Clintonove pa je pozval, naj ne izgubijo poguma in da izgubljene volitve ne pomenijo konca ter da gre stranka naprej, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Trumpu je kmalu po objavi volilnih rezultatov že čestital ruski predsednik Vladimir Putin in po poročanju STA s Trumpom pričakuje konstruktiven dialog.

Precejšnje pa je navdušenje med desničarskimi politiki. Med prvimi je pohitela vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je na twitterju čestitala Trumpu in Američanom.  

Kanada nima bližjega prijatelja

Kanadski premier Justin Trudeau je obljubil, da bo "zelo tesno" sodeloval z novoizvoljenim ameriškim predsednikom. Trudeau mu je ob tem čestital ob presenetljivi zmagi. "Kanada nima bližjega prijatelja, partnerja, zaveznika, kot so ZDA," je v izjavi za javnost povedal kanadski premier. "Veselimo se tesnega dela z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, njegovo administracijo in kongresom ZDA v prihodnjih letih in na področjih trgovanja, investiranja, mednarodnega miru in varnosti," je še dejal Trudeau. Mediji so poročali, da je Kanada med ameriškimi volitvami beležila porast zanimanja ameriških državljanov za priseljevanje. V noči na torek se je uradna spletna stran za informiranje o kanadskem državljanstvu in prisiljevanju nekajkrat sesula in je bila nedostopna za ljudi, ki so se želeli pozanimati o pogojih in načinih priselitve v Kanado. Povečano zanimanje s strani ameriških državljanov je beležila tudi Nova Zelandija.

Do izpadov kanadske spletne strani naj bi prišlo tudi kmalu po prvih rezultatih ameriških volitev, ki so končno zmago začele pripisovati republikanskemu predsedniškemu kandidatu Trumpu.

Vodilni v EU previdni v izjavah

Nič kaj navdušeni pa niso evropski predstavniki. Odzval se je tudi že predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Martin Schulz je Trumpovo zmago označil za "protestno glasovanje", ki je skladno z glasovanjem za brexit. Za radio Europe 1 je dejal, da je presenečen in razočaran ter da bo Trumpova zmaga otežila delo za EU. 

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po zmagi republikanca Trumpa na ameriških volitvah poudarila, da bo EU še naprej sodelovala z ZDA. "Vezi med EU in ZDA so globlje od kakršne koli politične spremembe. Še naprej bomo sodelovali ob ponovnem odkrivanju moči Evrope," je tvitnila. 

Francoski veleposlank v Washingtonu Gerard Araud pa se očitno ob Trumpovi zmagi drži za glavo. Na twitterju je zapisal: "Po brexitu in teh volitvah je vse mogoče. Pred našimi očmi razpada svet. Vrtoglavica." Zapis je kmalu izbrisal, vendar je bilo prepozno, saj so si ga uporabniki twitterja že shranili in delili dalje.

Vodilna v EU Donald Tusk in Jean Claude Juncker sta Trumpu poslala "iskrene čestitke" in povabilo, da obišče Evropo. Juncker je na twitteru objavil vsebino pisma, ki ga je poslal Trumpu.

"Naše vezi so močne, nagonske, spiritualne, biološke. Nihče nam jih ne more odvzeti. Nihče nas ne more prisiliti, da bi se odpovedali skupnim spominom in vrednotam - svobodi, solidarnosti in spoštovanju posameznika," je poudaril Tusk.

Merklova Trumpa opomnila na odgovornost ZDA, ki jo ima v svetu

Nemška kanclerka Angela Merkel je novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Trumpu ponudila tesno sodelovanje, ki bo temeljilo na skupnih vrednotah njunih liberalnih politik. Hkrati je Trumpa opomnila na odgovornost ZDA, ki jo ima v svetu. Izpostavila je, da je delo z ZDA še vedno ključni steber nemške zunanje politike. "Nemčija in Amerika si delita vrednote demokracije, svobode, spoštovanja do vladavine prave in človeškega dostojanstva, ne glede na izvor, barvo kože, vero, spol, spolno usmerjenost ali politično prepričanje. Na osnovi teh vrednot prihodnjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ponujam tesno sodelovanje," je dejala Merklova. "Kdorkoli vlada tako veliki državi, ki ima tako veliko ekonomsko moč, vojaški potencial, kulturno moč, nosi odgovornost, ki jo čuti skoraj ves svet," je še dodala nemška kanclerka. Merklova je sicer pred volitvami namignila, da bi bila vesela, če bi v svetovni politiki na vodilni položaj  vstopila še ena ženska. Je pa po poročanju agencije Reuters član stranke, ki ji pripada tudi Merklova CDU Norbert Roettgen dejal, da Nemčija nima najmanjšega ppjma, kaj bo človek s toliko jeze storil, ko bo vstopil v ovalno pisarno. 

Obdobje negotovosti

Francoski predsednik Francois Hollande je danes v odzivu na izvolitev ocenil, da se s tem začenja obdobje negotovosti. V televizijskem nagovoru je zato pozval k enotni Evropi.

"Te ameriške volitve odpirajo obdobje negotovosti," je izjavil francoski predsednik. "Ta kontekst poziva tudi k enotni Evropi, ki se bo sposobna izraziti in ki bo promovirala politike povsod, kjer so njeni interesi in vrednote pod vprašajem: svoboda, dostojanstvo, družbena povezanost, boj proti revščini," je dodal.

Zavzel se je tudi za močno Francijo. Pogovore z novo ameriško administracijo pa bo po 20. januarju prihodnje leto začel z "budnostjo in odprtostjo", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še napovedal Hollande, ki se je pred volitvami v ZDA izrekel za demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Odzivi drugod po svetu

Indijski premier Narendra Modi je na twitterju objavil vrsto tvitov, v katerih čestita Trumpu in se mu zahvaljuje za izkazano prijateljstvo do Indije v času kampanje. 

Po poročanju britanskega BBC si je ob čestitki Trumpu turški premier Binali Yildirim zaželel, da bi Trump Turčiji izročil v ZDA živečega klerika Fethullaha Gulena, ki ga sumijo vpletenosti v nedavni vojaški udar v Turčiji.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je Trumpu zagotovil, da ZDA nimajo močnejšega ali boljšega zaveznikakot je to Avstralija.

Kitajci še previdni

Velika uganka po Trumpovi zmagi je  - glede na izjave v času kampanje - tudi prihodnji odnos ZDA do Kitajske. Morda je bil tudi zato odziv tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva na Trumpovo zmago nedoločen, Trumpovega imena sploh ni bilo omenjenega. Lu Kang je dejal, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško administracijo, s katero bodo ustvarjali konsistentne, zdrave in stabilne kitajsko-ameriške odnose. 

Desničarji navdušeni

Le Penova pa ni edina evropska deničarka, ki jo navdušuje zmaga Trumpa. "Kakšne čudovite novice. Demokracija še živi," je zapisal madžarski premier Viktor Orban na svoji uradni Facebook strani. Orban je bil eden izmed redkih vodilnih evropskih politikov, ki je že med kampanjo podpiral republikanskega kandidata, odziva povzema STA. Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je na Twitterju zapisal "Američani so si vzeli nazaj svojo zemljo." Vodja britanske stranke Ukip Nigel Farage pa je pohvalil Trumpa, da se je pogumno boril. Nemška skrajna desničarska stranka AfD razume Trumpovo zmago, kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe. Članica stranke Beatrix von Storch je na Facebooku zapisala, da si tudi ameriški državljani želijo varne meje, manj globalizacije in politiko, ki je osredotočena na domačo državo.