Po volitvah

Clintonova priznala boleč poraz, Trumpu ponudila sodelovanje

M.K./STA
9. 11. 2016, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Demokratska kandidatka za predsednika ZDA Hillary Clinton je priznala, da je bil poraz na torkovih volitvah "boleč in bo še dolgo bolel".

Reuters
Hillary Clinton

Kot je dejala, je Trumpu čestitala ob zmagi in mu ponudila sodelovanje v interesu države.

"To je boleče in še dolgo bo bolelo, vendar želim, da si zapomnite, da pri naši kampanji ni nikoli šlo za eno osebo ali celo za ene volitve. Šlo je za gradnjo Amerike, ki je vključujoča in širokogrudna," je dejala.

"Donald Trump bo naš predsednik. Dolžni smo biti odprti do njega in mu dati priložnost, da vodi," je pred zbranimi privrženci očitno ganjena Clintonova dejala v prvem javnem komentarju po zmagi Trumpa.

"Žal mi je, ker nismo zmagali, zaradi skupnih vrednot in vizij, ki jih imamo za našo državo," je dejala. Kot je dodala, so volitve pokazale, da so ZDA "bolj razdeljene, kot so mislili", a poudarila, da še vedno verjame v Ameriko in vedno tudi bo. 

Demokratska kandidatka, ki bi z izvolitvijo postala prva predsednica ZDA, je izrazila obžalovanje, da se to ni zgodilo, a izrazila odločno prepričanje, da "nekoč nekdo bo". Privržencem je še sporočila, naj ne nehajo verjeti, "da se je vredno boriti za to, kar je prav"

Obrnila se je tudi na deklice, ki jo gledajo, in jih pozvala, "naj nikoli ne dvomijo v to, da so vredne in močne ter da si zaslužijo vse priložnosti in možnosti na svetu".