Protesti

FOTO in VIDEO: Šokirani: po Trumpovi zmagi so gorele ulice

T.L.
9. 11. 2016, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po Trumpovi zmagi je vroče: nekateri ga ne želijo sprejeti za predsednika, zato so v nekaj ameriških mestih ulice zavzeli protestniki, slišali pa so vzkliki: "To ni naš predsednik".

Reuters
Protesti po zmagi Donalda Trumpa.

Predsedniško kampanjo Donalda Trumpa so v zadnjih mesecih spremljali številni protesti njegovih nasprotnikov in vseh tistih – teh ni bilo malo -, ki jih je republikanski predsedniški kandidat s provokativnimi in tudi grozečimi izjavami na shodih in intervjujih k temu vzpodbudil. Tudi današnji dan, ko Trump slavi zmago na predsedniških volitvah, očitno ni bil izjema.

Ameriški mediji in družbena omrežja poročajo o posameznih protestih, ki so se že nekaj minut po najavah, da je bitko Hillary Clinton najverjetneje izgubila, začeli dogajati v nekaterih ameriških mestih.

Reuters
Protesti na ulicah Oaklanda.

Z avtom med ljudmi

NBC poroča, da je več sto študentov v Oaklandu in San Joseu že nekaj minut potem, ko so Trumpa razglasila za 45. predsednika ZDA, zavzelo ulice mest, kjer so blokirali promet, prižigali rakete in peli "Ni naš predsednik" in "Trump od***".

Razbita so bila okna časnika Oakland Tribune, zažgali so lutko s Trumpovo podobo, gume in zabojnike s smetmi.  Med protestom na območju med Telegraph Avenue in Highwas 24 je avto zbil žensko, je potrdila policija. Ni še jasno, kako hudo je poškodovana, se pa je na twitterju pojavil posnetek kaosa, ki je izbruhnil med ljudmi po dogodku.

Protesti so potekali tudi v Portlandu, kjer je med vzkliki protestnikov že zagorela ameriška zastava.

V jutranjih urah so se protesti umirili, napovedani pa so tudi za konec tedna.

Reuters
Policija lovi skupino približno 50 protestnikov.