Vpliv Melanie

Bo Trump Sloveniji priskrbel celoten Piranski zaliv?

G.G./STA
9. 11. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaški politični komentator Žarko Puhovski je po zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA ocenil, da ima Slovenija več možnosti za zmago v sporu s Hrvaško in da si pridobi celoten Piranski zaliv.

Reuters / Svet24
Bo Melania poskrbela za slovenski nacionalni interes?

Trump ne ve veliko ne o notranji ne o zunanji politiki. Tako kot v primeru nekdanjega predsednika ZDA Ronalda Reagana bo vse odvisno od tega, kdo bodo njegovi svetovalci, a njegova stališča bodo izhajala predvsem iz njegovih poslovnih interesov in od družinskih članov. Puhovski sicer meni, da je edino, kar Trump ve o svetu, "nekaj malega o Angliji ter o Sloveniji, zahvaljujoč svoji soprogi". 

Zato se pojavlja možnost, da bo Hrvaška izgubila Piranski zaliv, bolj v šali pravi Puhovski, dolgoletni profesor politične filozofije na zagrebški filozofski fakulteti.

Puhovski je sicer možnost, da bo Slovenija dobila nadzor nad celotnim Piranskim zalivom omenil v današnjem pogovoru za novičarski portal index.hr, a je pojasnil, da je šlo bolj za šalo, glede na izide ameriških predsedniških volitev in celoten kontekst, v katerem poteka spor o meji med Hrvaško in Slovenijo.

"Bolj politično korektno bi bilo reči, da so priložnosti Slovenije veliko večje. Sicer pa, ko govorimo o Trumpu, ni korektno govoriti politično korektno," je dejal.