UKC pred javnost

Direktor pediatrije o deklici: "Tega otroka se nevrološko ne da pozdraviti"

T.L.
7. 11. 2016, 21.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Priznali so, da so pričakovali, da bo deklica zaradi kritičnega stanja, v katerem je bila, umrla. Dodajajo, da ni centra na svetu, ki bi jo lahko pozdravil.

Osebni arhiv
Mala Neža kmalu po sprejemu v bolnišnico

Na UKC Ljubljana so v večernih urah stopili pred medije in spregovorili o zdravstvenem stanju dveletne deklice Neže, za katere življenje se borijo starši, ki se ne strinjajo z zdravljenjem deklice v naši največji zdravstveni ustanovi.

Spomnimo: deklico so starši pripeljali v jeseniško bolnišnico zaradi slabega počutja. Od tam so jo napotili v ljubljanski UKC, kjer so deklici postavili diagnozo srčnega popuščanja. Zdravstveno stanje deklice se je od njenega prihoda v Ljubljano slabšalo, zdravniki pa so starše pripravili tudi že na najhujše. Ampak deklica ni umrla in še danes živi. 

V UKC Ljubljana so pojasnili, kako je potekalo zdravljenje deklice in povedali, da je prišlo do zapletov, med katerimi je bila tudi možganska kap, po kateri transplantacija srca ni bila več možna. Predstojnik KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar je po poročanju POP TV povedal, da je bilo dekličino stanje ob prihodu v UKC Ljubljana tako kritično, da so jo tudi oživljali. Njena pljuča in srce so umetno ohranjali do presaditve. Pričakovali so, da bo umrla, vendar so se zmotili. Po hudi možganski kapi pa deklica pogojev za presaditev srca ni več izpolnjevala

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajko Kenda je bil, kot je slišati na posnetku s tiskovne konference na spletni strani Planet.si, jasen: "Tega otroka se nevrološko ne da pozdraviti."

Po poročanju Planet.si je dejal, da so starši pričakovali, da bo deklica umrla, se na to pripravili in se s tem sprijaznili. Potem pa deklica ni umrla in v določenih osnovnih funkcijah začela funkcionirati. "In potem so se s pomočjo različnih akterjev zazibali v lažno upanje, da se utegne zgoditi, da bo ta ubogi otrok normalen in zdrav, če se bodo le dovolj borili in ga spravili v tujino. Ampak žal se to ne bo zgodilo." Dodal je, da je predstojnik nevrologije, s katerim je govoril danes, dejal, da pri tako obsežnih spremembah, kot so opazne pri deklici, lahko pride do drobnih sprememb, ampak da bo otrok vse življenje - kolikor dolgo bo živel - trpel hude posledice tega stanja.